Izvor: Radio 021, 24.Nov.2020, 16:25

Nacistički simboli i grafiti mržnje na ulazu Dinka Gruhonjića: "Poruka anonimnoj bagri - ne planiram da prestanem da živim"

Nacionalistički i grafiti mržnje ispisani su sinoć na ulazu u zgradu u Novom Sadu, a u kojoj živi urednik VOICE i programski direktor NDNV Dinko Gruhonjić.

Na grafitima se poručuje "Smradu konjušarski" i "Pizdo ustaška ovo nije tvoj grad", stoji i poruka "Ratko Mladić srpski heroj", uz nacističke simbole (keltski krst i svastika).

Kako poručuju u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ovim činom je direktno ugrožena sigurnost Dinka Gruhonjića i njegove porodice, koji su postali mete.

"Skrećemo pažnju da je ovaj vandalski čin usledio nakon VOICE-ovog teksta pod naslovom 'Novi Sad - nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?' u kojem je analiziran problematičan sadržaj grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu, te smatramo da je pored napada na sigurnost Gruhonjića, u pitanju i napad na slobodu medija i izražavanja", navode u NDNV.

NDNV je prijavio ovaj slučaj tužilaštvu i policiji.

"Očekujemo da počinioci ovog opasnog krivičnog dela budu što pre pronađeni, uhapšeni i privedeni pravdi", dodaju u NDNV.

Gruhonjić kaže za 021.rs da su se autori grafita o kojima je VOICE pisao očigledno prepoznali i verovatno im se, smatra, to nije dopalo.

"Odlučili su da polemišu tako što će ispisati preteće grafite na ulazu u kojem živim sa porodicom, a gde žive i drugi. Ja ovo shvatam kao vrlo ozbiljnu pretnju, s obzirom na to da imam dosta dugačko iskustvo sa pretnjama, duže od 15 godina. Moram da priznam da je i u mojoj dugoj tradiciji ovo nešto novo. Ovo shvatam kao poruku: 'Znamo gde živiš, i ti i tvoja familija', kao neku vrstu poziva na lov na ljude poput mene", smatra Gruhonjić.

On očekuje od državnih organa da istraže ovaj slučaj i da počinioci budu kažnjeni jer je, kaže, očigledno reč o neonacistima.

"S njima imam dugačko iskustvo kad su pretnje u pitanju. Očekujem i od Grada Novog Sada da pošalje antigrafiti jedinicu, ako smatraju da je ovo grafit mržnje koji je sramota za Novi Sad. Ja ću nastaviti da svoje tekstove potpisujem punim imenom i prezimenom, a anonimnoj bagri koja je to uradila poručujem da ne planiram da prestanem da živim i da radim", zaključuje Gruhonjić.

Kasnije tokom dana, građani su se organizovali i prekrečili grafite.

Prekrečeno!! pic.twitter.com/BGf7BqrgCu

— Denis Kolundzija (@DenisKolundzija) November 24, 2020

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Prekrečeni grafiti mržnje u Novom Sadu na ulazu u zgradu gde živi Gruhonjić

Izvor: Beta, 24.Nov.2020

Gradjani Novog Sada okupili su se večeras ispred zgrade u kojoj živi novinar Dinko Gruhonjići i prekrečili grafite mržnje koje su sinoć ispisale nepoznate osobe na fasadi zgrade i vratima ulaza u zgradu.Oko stotinu Novosadjana i prijatelja Dinka Gruhonjića spontano se večeras okupilo ispred zgade...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.