Mladićevi dnevnici o Srbiji u ratu

Izvor: B92, 19.Okt.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladićevi dnevnici o Srbiji u ratu

Beograd -- Ratni dnevnici Ratka Mladića ukazuju na vezu Srbije sa ratovima u BiH i Hrvatskoj, ocenjuje novinar "Vremena" Dejan Anastasijević, koji je imao uvid u zapise.

Osim da je Ratko Mladić držao do mišljenja proročica, ratni dnevnik ovog haškog begunaca otkriva i daleko ozbiljnije stvari.

Novinar nedeljnika "Vreme" Dejan Anastasijević, koji je imao uvid u Mladićeve zapise, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se iz dnevnika vidi da je umešanost države u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini veća nego što bi Srbija htela da prizna.

Prema rečima Anastasijevića, Mladić u svojim dnevnicima, u vreme zločina u Srebrenici, pominje razgovor sa tadašnjim načelnikom Resora državne bezbednosti Jovicom Stanišićem, kao i susret sa bivšim načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Momčilom Perišićem.

Ipak, na 3.500 rukom ispisanih stranica, Mladić ne opisuju zločine i ne daje dokaz o svojoj ulozi u maskru u Srebrenici.

Anastasijević smatra da se na osnovu sadržaja dnevnika može zaključiti da "svi koji su preživeli devedesete imaju sreće".

"Na osnovu rasprava sa političkim i vojnim rukovodiocima vidi se da su neki ljudi govorili nebuloze za koje smo mislili da su samo propagandne stvari o zaverama i sličnom. Mnogi od njih su zaista verovali u to", rekao je Anastasijević.

Dnevnik Ratka Mladića, odnosno 18 svezaka, zaplenjeni su tokom pretresa porodične kuće Ratka Mladića u februaru.

Kako su za B92 rekli u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine, sveske su predate Tužilaštvu u Hagu i poslužile su kao dokaz u bar šest slučajeva pred Tribunalom.

Autor dnevnika je i dalje na slobodi. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio da je 2006. godine postojala najveća šansa za hapšenje Mladića, ali da je sve propalo kada je tadašnji šef BIA Rade Bulatović uhapsio Stanka Ristića, koji je skrivao Mladića.

U medijima se navodi i da je tad Bulatović nudio Tužilaštvu pregovore o predaji Mladića, pa se kasnije predomislio. Za sada niko zbog toga nije odgovarao.

Rade Bulatović nije želeo da govori za B92.

Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović, kao i Dejan Anastasijević, veruje da se ova priča pokreće kako bi se Srbija opravdala pred haškim tužiocem Seržom Bramecom koji za dve nedelje dolazi u Beograd.

Ljubodrag Stojadinović smatra i da ovo pokazuje da država i dalje ne kontroliše tajne službe, kao i da je odluka da Mladić ne bude uhapšen - politička.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Boris Tadić: I da nestane Haškog tribunala nastavili bismo da jurimo Mladića

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Okt.2010, 11:09

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je "pitanje vremena" kada će biti uhapšen ratni komandant vojske bosanskih Srba Ratko Mladić.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.