Mladićeva odbrana traži duži rok za najavu žalbe

Izvor: N1 televizija, 18.Dec.2017, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladićeva odbrana traži duži rok za najavu žalbe

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je od sudskog Mehanizma u Hagu da joj za pet meseci produži rok za najavu žalbe na presudu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina u BiH.

Prema važećem roku, odbrana bi trebalo da najavu žalbe uputi apelacionom veću do 22. decembra, kada ističe rok od mesec dana nakon što je Haški tribunal izrekao prvostepenu presudu. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić zahtevaju da sud taj rok produži za još 150 dana, do 22. maja 2018. godine, zbog toga što pisana presuda ima 2.541 stranicu i "18.211 fusnota".

Prema odbrani, to je najduža presuda u predmetima u kojima je Tribunal sudio jednom optuženom.

Zahtev za produženje roka za najavu žalbe Mladićevi branioci obrazlažu, stoga, ogromnim obimom posla koji im predstoji u analizi presude i određivanju strategije za žalbu.

Branioci podsećaju da je u sličnom procesu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću bilo odobreno produženje roka za najavu žalbe od 120 dana.

Odbrana je kao dodatni razlog navela i pogoršano zdravstveno stanje generala Mladića.

U podnesku, branioci najavljuju da će podneti zahtev za privremeno puštanje na slobodu generala Mladića radi lečenja, ali ne navode gde.

Odbrana nagoveštava i da će zatražiti da sud naloži medicinsko veštačenje da li je Mladić sposoban da učestvuje u daljem procesu.

O zahtevu Mladićeve odbrane odlučivaće sudija apelacionog veća Mehanizma, pravnog naslednika Tribunala, pred kojim će se žalbeni postupak voditi.

Tribunal je 22. novembra bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića osudio na doživotni zatvor.

Prvostepenom presudom Mladić je oslobođen optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još šest bosanskih opština.

Mogućnost da se žali na oslobađajući deo presude nije isključio glavni tužilac Serž Bramerc.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.