Mladić odbio da primi optužnicu, uskoro sledi izručenje

Izvor: Glas javnosti, 28.Maj.2011, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić odbio da primi optužnicu, uskoro sledi izručenje

BEOGRAD - Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine doneo je juče rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, izjavila je novinarima portparol Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić.

Odbrana Ratka Mladića ima pravo da na rešenje o izručenju, koje im je odmah nakon saslušanja uručeno, uloži žalbu u roku od tri dana, dodala je Kovačević i objasnila >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da rok za ulaganje te žalbe teče od subote.

Mladić je tokom saslušanja, koje je trajalo oko pola sata, odbio da primi optužnicu, a u Specijalnom sudu ostaje sve do izručenja Hagu. Prema rečima portparola, sud je dobio uverenje da je Mladić zdravstveno sposoban, iako ima niz hroničnih tegoba.

Najtraženiji haški optuženik, koji je u četvrtak uhapšen, biće zadržan u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda, dok se ne steknu uslovi da bude isporučen sudu u Holandiji.

Žalba može biti poslata poštom, ali ona ne odlaže izvršenje rešenja, navodi se u Zakonu o saradnji s Haškim tribunalom. Pravosnažno izvršno rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog Haškom tribunalu potpisuje ministar pravde Republike Srbije.

Šaljić: Tražićemo nezavisno lekarsko mišljenje

Advokat haškog optuženika Ratka Mladića, Miloš Šaljić, izjavio je da će zatražiti nezavisno lekarsko mišljenje, jer, suprotno oceni lekara da je on zdravstveno sposoban za nastavak procesa, smatra da njegov štićenik nije u stanju da prati suđenje.

"Ovo je očito način da se postupak što pre okonča. Mladić nije sposoban da prati rad i da da adekvatnu odbranu", rekao je Šaljić novinarima nakon završetka saslušanja Mladića u Specijalnom sudu.

On je naveo da je Mladić odbio da se izjasni o optužnici i dodao da je istražni sudija upoznao stranke u postupku sa izveštajem lekara da je Mladić sposoban da prati suđenje.

"Lično smatram da nije sposoban i da je tokom ispitivanja pokazivao sasvim suprotne znake, odnosno da nije pratio na odgovarajući način ono što se dešava u sudnici", kazao je advokat Ratka Mladića.

Prema njegovim rečima, tokom saslušanja, Mladić je prelazio sa teme na temu i govorio nepovezane stvari.

"Zbog toga ćemo biti prinuđeni da tražimo neko nezavisno lekarsko mišljenje, odnosno sudske veštake koji će utvrditi pravo zdravstveno stanje Mladića", rekao je Šaljić, dodajući da odbrana još uvek nije tražila da se on prebaci na Vojno-medicinsku akademiju (VMA).

Šaljić je rekao da će u ponedeljak podneti žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje.

"Nije uobičajeno da neko ko je bolestan prati suđenje i da se izručuje, već prvo treba da mu se obezbedi adekvatno lečenje", kazao je advokat porodice Mladić.

Šaljić je rekao da Mladić na saslušanju nije negirao da je poslednjih 15 dana bio na mestu gde je pronađen, dok o tome gde se nalazio prethodnih godina nije bilo reči.

Darko Mladić: Tražićemo da se prebaci u bolnicu

Sin i supruga haškog optuženika Ratka Mladića koji su ga obišli u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda izjavili su da će tražiti da on bude prebačen u bolnicu jer je, kako tvrde, u jako lošem zdravstvenom stanju.

Razgovor Mladića sa suprugom i sinom Bosiljkom i Darkom trajao je dva i po sata.

Darko Mladić je novinarima po izlasku iz zgrade Specijalnog suda rekao da su on i njegova majka jako potreseni zbog stanja u kom su zatekli Ratka Mladića.

On je naveo da će porodica tražiti nezavisnu lekarsku komisiju i da su predložili dva lekara iz Rusije.

Darko pre nedelju dana bio u blizini oca

Advokat Ratka Mladića Miloš Šaljić je za B92 potvrdio da je Mladićev sin Darko prošle nedelje bio u Lazarevu, o čemu je pisala Politika, ali tvrdi da se nije video sa ocem, niti je znao da se on tamo skriva.

"Bio je u Lazarevu na slavi kod drugog rođaka, ali uopšte nije imao nikakvog kontakta. Ni pretpostavio nije da mu se otac nalazio tako blizu, veoma blizu su kuće", rekao je Šaljić i dodao: Vaša je stvar da li ćete to da verujete ili ne, nikoga ne mogu da ubedim u nešto što suprotno veruje.

Prema njegovim rečima, oni nikakve veze nisu imali sa njim.

"Mladić je toliko vezan za svoju porodicu da ne bi dozvolio sebi da ih na bilo koji način izloži riziku da su imali kontakte sa njim", naveo je Šaljić.

Bruno Vekarić je za Radio televiziju Srbije rekao da će u toku dana biti održan i sastanak Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom i biće saopšteni dodatni detalji. On je kazao da bi Mladić trebalo da bude prebačen u Haški tribunal najkasnije za sedam dana i da je važno da se postupak ekstradicije sprovede na adekvatan način, u skladu sa zakonima.

"Važno je da je njegov identitet utvrđen. Sve zavisi od njegove odbrane da li će podnositi žalbe, ali maksimalan rok je sedam dana", rekao je Vekarić upitan o prebacivanju Mladića u Hag, rekao je Vekarić

Vekarić je takođe ocenio da treba istražiti kako su hrvatski mediji prvi saznali za hapšenje Ratka Mladića. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da strane obaveštajne službe nisu učestvovale u lociranju i hapšenju haškog optuženika Ratka Mladića.

Vukčević je istovremeno najavio da će država obezbediti Mladiću neophodnu medicinsku i pravnu pomoć.

"Hapšenje Mladića je rezultat mukotrpnog rada akcionog tima i naših službi bezbednosti, iako često nismo bili shvaćeni", izjavio je Vukčević.

Vukčević je dodao da sada, kada je Mladićevim hapšenjem ispunjena međunarodna obaveza, pred državom je obaveza prema njemu i njegovoj porodici pošto je on državljanin Srbije.

"Mi treba da mu sada obezbedimo svu neophodnu medicinsku pomoć, kao i pomoć u procesu koji ga čeka pred Haškim tribunalom", rekao je Vukčević.

Privedeno 86 osoba na protestima zbog hapšenja Mladića

U Srbiji je na protestima zbog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića privedeno 86 osoba, protiv 38 podnete su krivične prijave, a protiv 54 prekršajne prijave.

U MUP-u je rečeno da je 25 osoba privedeno zbog narušavanja javnog reda I da se radi pretežno o mlađim osobama.

Reč je o lakšim prekršajima i krivičnim delima napad na službena lica i nasilničko ponašanje.

Stepen bezbednosti je od juče podignut na viši nivo i za sada policija nema naznaka da bi u ovom trenutku moglo doći do eventualnih ekscesa i narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Direktor policije Milorad Veljović ocenio je danas da je posle hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića situacija u celoj Srbiji stabilna, ali da su mere bezbednosti podignute na viši nivo, pre svega iz preventivnih razloga.

"Bitno je da ni u jednom gradu u Srbiji ovog trenutka nemamo naznaka da može doći do eventualnih ekcesa. Smatramo da policija Srbije u potpunosti kontroliše situaciju", rekao je Veljović.

Privedeno šest Lazarevčana zbog remećenja reda i mira

U Lazarevu, selu gde je uhapšen najtraženiji haški optuženik Ratko Mladić, juče je bilo mirno, a šestorica mladića koji su u četvrtak privedeni zbog remećenja reda i mira, pušteni su. Kako je rečeno u  zrenjaninskom MUP-u protiv njih će biti podnete krivične prijave.

Mladići su privedeni zbog remećenja javnog reda i mira tokom okupljanja u četvrtak uveče u tom selu zbog hapšenja bivšeg generala VRS.

Predsednik Saveta MZ Lazerevo Radmilo Stanišić, rekao je da je privođenje usledilo zbog posle ometanja saobraćaja na magistralnom putu Zrenjanin-Vršac.

Stanišić je rekao da je Lazarevo i dalje centar pažnje novinarskih ekipa, kao i da njega, ali i ostale meštane pozivaju telefonom ljudi iz dijaspore, posebno romanijskog kraja, znimajući se za detalje jučerašnjeg hapšenja.

Napadnute prostorije LDP u Beogradu

Na prostorijama centrale Liberalno demokratske partije u Beogradu u noći između četvrtka i petka polomljeni su prozori, saopštila je danas ta partija i pozvala državne institucije i građane da ne dozvole da se bilo kome u Srbiji ponovo desi nasilje.

U saopštenju se navodi da su policijske ekipe izvršile uviđaj, ali da "nema sumnje da organizatore i izvršioce političkog vandalstva treba tražiti među onima koji su na isti način, u proteklih pet godina, u svakoj sličnoj situaciji rušili, razbijali i uništavali prostorije LDP po celoj Srbiji više od 150 puta".

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) traži da se pronađu i kazne lica koja su u četvrtak učestvovala u neredima u Novom Sadu i da se sada, nakon hapšenja Ratka Mladića, otkrije ko je ubio gardiste u kasarni na Topčideru.

-Hapšenje Mladića je jedina i idealna prilika da se konačno pronađe odgovor na pitanje zbog čega su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni dok su ispunjavali svoju obavezu prema državi, zaključila je Jerkov.

Mladićev rođak pušten kući

Rođak uhapšenog Ratka

Mladića, Branko, koji je juče uhapšen u svojoj kući zajedno sa bivšim

generalnom VRS, pušten je i sinoć oko 19 sati vratio se u Lazarevo.

U

savetu Mesne zajednice u tom selu Tanjugu je rečeno da su posle

saslušanja pušteni i članovi tri porodice iz Lazareva koje su u

rodbinskim vezama sa uhapšenim haškim optuženikom. Sinoć su u Lazarevu

primećene pojačane policijske snage. Ispred kuće Branka Mladića je grupa

meštana koji pevaju patriotske pesme.

Tribunal: Zdravlje nije problem

Haški sud je danas saopštio da je u stanju da reguliše sve zdravstvene

probleme bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića,

optuženog za genocid.

Portparol tribunala Nerma Jelačić je rekla da je Haški sud "apsolutno u

stanju" da se brine o osumnjičenima koji bi mogli imati zdravstvene

probleme, javlja AP.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.