Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2017, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić bi da se leči u Srbiji, da li su dovoljne garancije?

Branioci pritvorenika u Sheveningenu Ratka Mladića prikupljaju zdravstvenu dokumentaciju na osnovu koje će od Haškog tribunala zatražiti da on bude privremeno pušten na slobodu, kako bi se lečio u Srbiji.

Izvor: N1

Srpska vlada već je najavila da će dati garancije, ali da li je to dovoljno da Tribunal odobri da se posle šest godina Mladić, nekada najtraženiji begunac, ponovo nađe na slobodi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Od kada je stanovnik pritvora u Hagu optužen za najteže zločine počinjene tokom ratova na teritoriji bivše SFRJ, general Ratko Mladić više puta je lečen zbog srčanih i problema sa krvnim pritiskom. Nekoliko puta je prebačen i u jednu od holandskih bolnica. Ipak, sudsko veće nije dozvolilo da se leči u Rusiji, uprkos garancijama koje su vlasti te zemlje podnele u martu ove godine. Uskoro će se pred sudijama naći i zahtev da brigu o zdravlju optuženog preuzmu srpski lekari.

"Verujemo da će Tribunal, ne samo zato što je Srbija podržala naše napore, doneti pravednu odluku o puštanju na slobodu i lečenju generala. Napominjem da medicinska dokumentacija još nije kompletirana i još se konsultujemo sa lekarima širom sveta o Mladićevom stanju, te razmatramo najbolje načine za nastavak njegovog lečenja", kaže branilac Ratka Mladića Dragan Ivetić.

U Fondu za humanitarno pravo kažu da je u Tribunalu optuženom generalu omogućena redovna zdravstvena nega.

"Ja ću podsetiti da je i sam Mladić u jednom trenutku u sudnici 2013. godine rekao da se zahvaljuje Tribunalu i da nije bilo lekara Tribunala i bolnice Bronovo u Hagu da bi on već odavno bio u večnim lovištima", kaže Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo.

Informaciju o garancijama koje je najavio Beograd izazvale su revolt u Bosni i Hercegovini. Majke Srebrenice sumnjaju da bi srpske vlasti, posle lečenja, Mladića vratile u Hag.

"Ja verujem u Haški tribunal, verujem u pravdu, verujem da će dovesti svoj posao do kraja, mislim da ne žele ni oni da žrtve budu ponovo ponižene, ne verujem, ako to bude onda je stvarno kraj svega", rekla je Munira Subašić, Majke Srebrenice.

Tribunal je retko izlazio u susret svojim pritvorenicima da izađu na privremenu slobodu zbog lečenja. A upravo zato što je 15 godina bio begunac, Hag će teško poverovati Mladiću da će se vratiti sa privremene slobode zaključuju u Fondu za humanitarno pravo.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Da li će Tribunal pustiti Mladića?

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2017

Branioci pritvorenika u Sheveningenu Ratka Mladića prikupljaju zdravstvenu dokumentaciju na osnovu koje će od Haškog tribunala zatražiti da on bude privremeno pušten na slobodu, kako bi se lečio u Srbiji...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.