Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2021, 02:26

Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Ovom pravosnažnom presudom žalbeno veće je, uz suprotno mišljenje predsednice tog petočlanog veća sudije Prisca Matimba Niambe odbilo Mladićevu žalbu po svim osnovima.

Žalba tužilaštva u odnosu na jedinu tačku optužnice po kojoj je Mladić bio oslobođen za genocid nad muslimanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u šest opština takođe je odbijena.

Sudija Niambe je imala suprotno mišljenje u odnosu na druga četiri člana žalbenog veća, u vezi sa svim osnovima žalbe kojima je Mladićeva odbrana osporavala prvostepenu presudu.

Mladić je osuđen po 10 tačaka optužnice:

- po tački 2 za genocid u Srebrenici,

- po tački 3 za zločin protiv čovečnosti,

- po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,

- po tački 7 zbog deportacija i zločin protiv civilnog stanovništva,

- po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva

- po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja

- po tački 10 osuđen je zbog protivpravnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratovanja i

- po tački 11 zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština - Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica.

Optužnicom se teretio za četiri zločinačka poduhvata (UZP), a za jedan od njih koji se odnosi na šest opština je oslobođen.

Osuđen je zbog udruženih zločinačkih poduhvata koji se odnose na Srebrenicu, Sarajevo i uzimanje talaca.

Osuđen je na doživotni zatvor jer je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sudija Niambe rekla je da se ova pravosnažna presuda prema statutu ima odmah izvršiti.

Suđenje počelo sa 15 minuta zakašnjenja usled tehničkih problema sa ozvučenjem

Izricanje drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću počelo je sa 15 minuta zakašnjenja usled tehničkih problema sa ozvučenjem.

Na početku ročišta, Mladić je potvrdio da može da prati izricanje presude na jeziku koji razume.

U sudnici je i Mladić lično, kao i pravna savetnica odbrane Luisa Peta Bagot , dok njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

Sažetak presude čita predsednica petočlanog Žalbenog veća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Niambe, a članovi veća koji su učesvovali u presuđivanju Mladiću su sudije: Aminata Lois Runeni N’gums, Sejmur Panton, Elizabet Ibanda-Nahamia i Mustafa El Bsaj.

Neki od učesnika postupka prate sednicu putem video konferencijske veze.

Prenos ove sednice emituje se sa pola sata zakašnjenja. Čitanje presude počelo u 15 sati, a javnost može da je preti od 15:30.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Mladićev sin: General je spreman da se pojavi pred Žalbenim većem

"General Ratko Mladić se oseća dobro i spreman je da se pojavi pred Žalbenim većem u Hagu", potvrdio je danas njegov sin Darko.

Darko je za banjalučku RTRS rekao da je jutros razgovarao sa ocem.

Veruje, kazao je, u oslobađajuću presudu generalu Mladiću.

Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, međutim, neće biti na izricanju presude, jer nisu u mogućnosti da pristupe sudu u Hagu, niti da izricanje presude isprate video konferencijskom vezom.

Zbog izostanka branilaca, Žalbeno veće je odlučilo da Mladiću, samo za ovo ročište, omogući prisustvo pravnog savetnika, advokaticu Petu Luize Bagot (Peta-Louise Bagott) koja će prema, odluci veća, zastupati Mladićeve interese.

Verbalno napadnut Srbin zbog podrške Mladiću

U Hagu se danas dogodio incident u kojem je verbalno napadnut Dragan Todorović, Srbin koji živi u ovom gradu, a koji je došao da pruži podršku generalu Ratku Mladiću, prenela je uz video zapis RTRS

Todorovića su verbalno napali članovi Udruženja Srebrenica i vođa "Antidejton pokreta" Nihad Alečković, a kako je prenela RTRS situacija je bila na ivici fizičkog sukoba

BiH podeljena u očekivanju presude

Uoči izricanja drugostepene presude haškom optuženiku Ratku Mladiću, javnost u BiH je podeljena više nego ikada, i dok u Republici Srpskoj slave generala VRS i očekuju njegovo oslobađanje, u Federaciji BiH, gde ga nazivaju "krvnikom", uvereni su da će mu doživotna zatvorska kazna biti potvrđena.

Tradicionalno predstavnici bošnjačkih udruženja su otišli u Hag, gde su ispred zgrade Mehanizma za krivične sudove u Hagu, razvili ratne zastave BiH.

Kako prenosi RTRS, ispred zgrade se okupilo oko desetak članova bošnjačkih udruženja, koji su istakli ratne zastave tzv. Armije BiH na ogradi oko improvizovanog pres centra.

S druge strane, pak, na banjalučkom tranzitu stoji transparent na kojem piše: "Ne priznajemo haške odluke, ti si ponos srpske Republike".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.