Izrečena PRESUDA Ratku Mladiću: Osuđen na doživotnu robiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2017, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrečena PRESUDA Ratku Mladiću: Osuđen na doživotnu robiju

Suđenje trajalo tri i po godine

Haški tribunal objaviće danas prvostepenu presudu nekadašnjem vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za genocid nad muslimanima i druge ratne zločine.

Srbi osuđeni na 1360,5 godina zatvora, a svi ostali 361 zajedno. Više o tome pročitajte OVDE.

11:59 - Sud ga proglasio krivim za deset tačaka optužnice

Sud je utvrdio da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ratko Mladić nije kriv za genocid po jednoj tački optužnice, ali je kriv po svih ostalih deset tačaka.

Sud ga je osudio na doživotnu kaznu zatvora.

11:54 - Proglašen krivim za genocid

Veće je utvrdilo da je optuženi Ratko Mladić imao nameru da počini genocid prema muslimanskom stanovništvu u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

11:42 - Nastavljeno suđenje

Sudija Alfons Ori je nastavio da čita navode optužnice

11:31 - Suđenje prekinuto, Mladić udaljen iz sudnice

Ratko Mladić je u jednom trenutku ustao i počeo da viče da je sve pročitano laž. Sudija Ori zatim je udaljio Mladića iz sudnice.

Više o tome pročitajte i pogledajte snimak izbacivanja Mladića iz sudnice OVDE.

11:16 - Generalu pozlilo

Prema najnovijim informacijama Ratku Mladiću je pozlilo u sudnici Haškog tribunala, pa je pauza produžena. Još uvek se ne zna kada će suđenje biti nastavljeno.

10:42 - Pauza

Sudija je proglasio pauzu, a suđenje će biti nastavljeno u 11 sati.

10:41 - Natalijina ramonda

Mladić na reveru nosi Natalijinu ramondu. Šta taj cvet predstavlja za Srbe pročitajte OVDE.

10:40 - Generalov osmeh

General Ratko Mladić je samo odmahivao glavom dok je sudija Alfons Ori čitao navode optužnice o genocidu i etničkom čišćenju muslimanskog stanovništva.

10:38 - Sud utvrdio genocid?!

Sudsko veće utvrdilo je da je postojao udruženi zločinački poduhvat i da je krivično delo genocida bilo sastavni element delovanja vođstva bosanskih Srba, Radovana Karadžića, Biljane Plavšić i drugih.

10:08 - Sudija čita optužnicu

Sudija Alfons Ori čita navode optužnice po tačkama.

Kako je sudija Alfons Ori osuđivao Srbe i oslobađao zločince nad našim narodom pročitajte OVDE.

10:00 - Počinje izricanje presude

Ratko Mladić prisutan je u sudnici.

Izricanje presude koje je zakazano za 10 sati u sudnici 1 Haškog tribunala, javnost će moći da prati uživo putem interneta.

09:59 - General se prekrstio

Ratko Mladić prekrstio se po ulasku u sudnicu Haškog tribunala. Više o tome možete pročitati OVDE.

09:57 - Dodik: Mladić je legenda u srpskom narodu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je general Ratko Mladić veoma profesionalno i patriotski obavljao svoju dužnost, te da će se u slučaju negativne presude Haškog tribunala samo ojačati mit o njemu.

- Ali, bez obzira na to, Ratko Mladić ostaje legenda u srpskom narodu, čovek koji je svoje profesionalne i ljudske sposobnosti dao u funkciju odbrane slobode srpskog naroda, gde god on bio - rekao je Dodik.

09:47 - Porodica Mladića stigla u Tribunal

Porodica Ratka Mladića ušla je u zgradu Tribunala na zadnji ulaz. U zgradu suda su ušli Mladićev sin Darko i supruga Bosiljka.

09:37 - Najposećenije izricanje presude u istoriji Tribunala

Današnje izricanje presude biće možda najposećenije u istoriji Tribunala. Najavljuje se da bi moglo da bude i preko 300 novinara, istraživača, predstavnika NVO...

09:07 - Incident ispred sudnice

Sat i po pre izricanja presude došlo do incidenta ispred sudnice.

Naime, neimenovani muškarac je ispred sudnice došao sa zastavom Srbije gde su već stajali brojni članovi udruženja iz BiH koja prate izricanje presude.

Reagovala je Bakira Hasečić, predsednica Udruženja "Žena-žrtva rata", koja je pokušala da otme zastavu. Intervenisala je obližnja policija koja je smirila situaciju.

"Idi odavde i ne provociraj", kazala je Hasečić neimenovanom muškarcu.

09:00 - Englezi znaju presudu unapred?!

Kako piše Gardijan, pravni eksperti tvrde da je gotovo sigurno kako će Mladić biti okrivljen za genocid i masakr u Srebrenici u julu 1995. godine. Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog suda u izjavi za Gardijan je rekao kako je Mladić otelovljenje zla za mnoge.

Nakon tri i po godine suđenja i još godinu dana većanja, prvostepenu presudu donelo je sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom.

Orijeovo veće je odbilo zahtev Mladićevih branilaca da razmatra njegovu procesnu sposobonst (sposobnost da učestvuje u postupku) kao i da odloži izricanje presude, jer smatra da ti zahtevi nisu osnovani.

Glavni lekar pritvorske jedinice Pol Falke je zabranio posete lekara Mladiću do izricanja presude, "jer to može da naškodi njegovom zdravlju".

Sa druge strane, Mladićeva odbrana svakodnevno insistira na poseti i pregledu sprskih lekara, koji su uvidom u njegovu medicinsku dokumentaciju dali mišljenje da je Mladić životno ugrožen.

Tribunal, inače, prestaje da radi 30. novembra, nakon 24 godina od formiranja, a postupke po žalbama, revizije i izvršenje kazni u njegovo ime ubuduće će vršiti Mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu.

Haško tužilaštvo je u završnoj reči u decembru 2016. godine zatražilo od sudskog veća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila "uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu", dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Suđenje generalu VRS počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Mladić je uhapšen u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca i izručen Hagu.

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodine dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja, a odgovor Haga se i dalje čeka.

Haško tužilaštvo je 25. jula 1995. godine Tribunalu podnelo prvu optužnicu protiv Ratka Mladića na kojoj je bio zajedno sa prvim predsednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem.

Optužnica je više puta proširivana, a konačno je precizirana 2002. godine. Budući da su u razmaku od tri godine uhapšeni da im je suđenje počelo u razlčitim periodima optužnice protiv su njih razvojene i sudilo im se u odvojenim postupcima.

Karadžić u martu 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora i čeka pravosnažnu odluku Tribunala u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Kao vrhovni komandant srpskih snaga u Bosni i Hercegovini Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Prema haškoj optužnici od 8. novembra 2002. godine, Mladić se tereti za genocid, progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovečno postupanje, navodno terorisanje civila, okrutno postupanje, napade na civile, uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.

Pod njegovom komandom, kako se tvrdi u optužnici, ubijeno je oko 7.000 muslimanskih zarobljenika na području Srebrenice.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.