Izvor: Nezavisne Novine, 24.Nov.2017, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ICTY: U slučaju smrti Ratka Mladića pravostepena presuda je konačna

HAG - Obzirom na to da su se odmah po izricanju prvostepene presude Ratku Mladiću u javnosti pojavile dileme i pitanja kako bi se u slučaju da osuđenik umre, sudski postupak u smislu pravosnažnosti presude okončao, Fena je za odgovor kontaktirala Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"U slučaju da Ratko Mladić premine prije izricanja pravosnažne presude, prvostepena presuda >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bi postala konačna", rekao je  u izjavi za Fenu Nenad Popović iz pres službe ICTY-ja.

Na pitanje kada se donosi  odluka o mjestu izdržavanja zatvorske kazne, Popović je rekao da se to čini na kraju sudskog procesa koji biva okončan donošenjem pravosnažne presude.

Haški sud je 22. novembra u prvostepenoj presudi osudio Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS, na doživotni zatvor.

Ratko Mladić, kako je rečeno u presudi, nije kriv za genocid u šest općina istočne BiH, ali je kriv po ostalim (deset)  tačkama optužnice: za učestvovanje u udruženim zločinačkim poduhvatima, i to za genocid (u Srebrenici), progon, istrebljenje, ubistvo, deportacije, nehumano djelo premještanja, terorisanje, napade na civile i uzimanje talaca.

Očekuje se da će i Tužilaštvo i odbrana Ratka Mladića uložiti žalbe na prvostepenu presudu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.