VELIKA ŠANSA za proizvođače u Srbiji! Dogovor sa Evroazijskom unijom omogućio pristup OGROMNOM TRŽIŠTU

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Mar.2019, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKA ŠANSA za proizvođače u Srbiji! Dogovor sa Evroazijskom unijom omogućio pristup OGROMNOM TRŽIŠTU

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da sporazum o slobodnoj trgovini koji je pre nekoliko dana potpisan sa Evroazijskom unijom, omogućava pristup tržištu od 180 miliona ljudi, kao i da su u njega uključene dve nove zemlje - Jermenija i Kirgizija.

- Imamo novi spisak roba koja će se nalaziti na bescarinskom režimu, voćne rakije, kozji i ovčiji sir, prvi put kvote >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za 2.000 tona cigareta, manje od 90.000 litara vinjaka, 400 tona kravljeg sira koji će moći da se izvozi na tržište Evroazijske unije - rekao je Ljajić.

On je podsetio da Rusija sa Srbijom ima jedan sporazum o slobodnoj trgovini koji objektivno ima asimetričan karakter - više robe oni mogu da izvoze kod nas bez carina, nego što mi možemo da plasiramo tamo.

- Oni i dalje mogu da izvoze i šećer i živinsko meso bez plaćanja carina, cigarete, dok mi moramo da plaćamo carinu - rekao je Ljajić i dodao da su Belorusija i Kazahstan tražile isti sporazum kao sa Rusijom, ali da Srbija nije pristala.

- Oni su tražili šećer, pa smo odbili, tražili su cigarete, i to smo odbili, nismo mogli da damo sve što su tražili. Zato je ovo jedan kompromisan sporazum da bi bili zadovoljni proizvođači, i jedni i drugi, jer će moći da izvoze po povoljnim uslovima - rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, ono što je posebno važno za Srbiju jeste jedan novi signal, preporuka za strane investitore, jer ovaj sporazum omogućava i njima da ako ulože u Srbiju mogu svoje proizvode da plasiraju na ta tržišta bez carina.

Ljajić je istakao da je država stvorila političke i pravne pretpostavke i da je sada šansa za proizvođače da povećaju proizvodnju, jer će biti konkurentniji.

- Mi smo jedina zemlja van Zajednice nezavisnih država koja ima ovakav sporazum, imamo sve preduslove da se poveća obim spoljnotrgovinske razmene - zaključio je Ljajić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SSP pruža pristup tržištu od 180 miliona ljudi

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Mar.2019

BEOGRAD - Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom daje mogućnost Srbiji da pristupi tržištu od 180 miliona ljudi, te uključuje novi spisak robe na bescarinskom režimu, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Sporazum Srbije sa Evroazijskom unijom otvara tržište od 180 miliona ljudi

Izvor: Capital.ba, 16.Mar.2019

BEOGRAD – Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom daje mogućnost Srbiji da pristupi tržištu od 180 miliona ljudi, te uključuje novi spisak robe na bescarinskom režimu, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić. “Imamo novi spisak roba koja će...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.