Šteta zbog taksi Prištine 46,1 milion evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2019, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šteta zbog taksi Prištine 46,1 milion evra

Šteta zbog uvođenja taksi Prištine na robu iz centralne Srbije od 21. novembra do 30. decembra iznosi 46,1 milion evra, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

On je za TV Pink pojasnio da je za toliko manje plasirano robe iz Srbije na KiM nego u istom periodu prošle godine.

Takse od 100 odsto su proširene i na strane brendove, kompanije koje proizvode >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji.

"Sada možemo da kažemo da je trgovina u potpunosti obustavljena. Bilo je više apela od strane međunarodne zajednice da se ukinu takse, ali su kosovske vlasti samo radikalizovale situaciju i donosile nove mere", rekao je Ljajić.

On je dodao da treba da reaguju, ako ne EU, onda zemlje iz kojih dolaze kompanije koje posluju u Srbiji i u BiH, jer se ne radi samo o interesu Srbije već i o njihovom interesu.

"Mi nastavljamo našu političko-diplomatsku borbu jer ove mere nemaju nikakvu vezu sa ekonomijom. Ovde ne možete ekonomski ništa da uradite", istakao je ministar.

Podseća da su kosovski zvaničnici na početku govorili da Srbija krši CEFTA sporazum i da zato uvode takse, ali da su na kraju otvoreno rekli da je to reakcija na ono što Srbija radi na međunarodnom planu - sprečava međunarodna priznanja Kosova, zemlje povlače priznanja, a nisu primljeni u Interpol.

"Na kraju ćemo svi da brojimo štetu. Video sam izjavu njihove predstavnice udruženja privrednika koja je tražila da se iz sankcija izuzmu osnovni životni proizvodi koji utiču na potrošačku korpu - pšenica, brašno, ulje, deterdžent", dodao je Ljajić.

Kako kaže, Priština je našla druga tržišta, recimo za pšenicu u Mađarskoj i Hrvatskoj, ali je ta pšenica za 10 do 15 evra skuplja po toni nego u Srbiji.

"Na hiljadu tona pšenice bacaju 10.000 do 15.000 evra. Pokušali su da pronađu pšenicu u Bugarskoj, ali su rekli da nije kvalitet kao u Srbiji. Sve može da se nadomesti, ali ne može brzo i to ima cenu", rekao je Ljajić.

Dodaje da će cenu platiti krajnji potrošači na KiM, ali da to kosovske vlasti nije briga, jer, kako kaže, oni žele da izvuku iz ovoga neku političku korist zbog izbora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: ŠTETA zbog uvođenja carina Prištine iznosi 46,1 MILION EVRA

Izvor: Blic, 03.Jan.2019

Šteta zbog uvođenja taksi Prištine na robu iz centralneSrbije od 21. novembra do 30. decembra iznosi 46,1 milion evra, izjavio je danas ministar trgovine, turiza i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.