Polemika poslanika SRS-a i SDPS-a ostanku Ljajića na funkciji

Izvor: RTS, 07.Nov.2018, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika poslanika SRS-a i SDPS-a ostanku Ljajića na funkciji

Skupština Srbije završila raspravu o amandmanima na Predlog zakona o zaštiti od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. Podneto je 524 amandmana, O setu zakona iz oblasti pravosuđa i policije poslanici će glasati u petak. Oštra polemika poslanika SRS-a i SDPS-a o ostanku ministra Ljajića u Vladi Srbije. Poslanici se i danas osvrnuli na izjavu Sulejmana Ugljanina da je Srbija fašistička država.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Poslanici SRS-a najveći deo vremena su u parlamentu proveli postavljajući pitanje da li će lider SDPS-a i ministar Rasim Ljajić ostati u Vladi Srbije ukoliko napravi koaliciju sa nosiocem liste "Samoopredeljenje" Sulejamanom Ugljaninom.

Predsedavajući parlamenta su više puta određivali pauzu zbog uzavrele atmosfere između poslanika radikala i SDPS-a.
Radikali su govoreći o amandmanu na predlog zakona pitali i zbog čega srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu ne može da dobije diplomatski status.
Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta ponovo je u parlamentu pitala da li će ministar i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ostati na tim funkcijama ukoliko grupa "Vakat je", koju je podržao na izborima u Novom Pazaru, napravi koaliciju sa Sulejmanom Ugljaninom.
"Da li ste se konsultovali u vladi? Ako Ljajić ode u koaliciju sa Ugljaninom, naročito posle izjave premijerke Ane Brnabić, da li će zadržati mesto ministra i potpredsednika vlade", pitala je Radeta ministarku pravde Nelu Kuburović koja je danas u parlamentu.
Dodala je da je isto pitanje juče postavila i ministru Nebojši Stefanoviću, ali da nije dobila odgovor.
Radeta tvrdi da se poslanici SDPS-a sada preporučuju, jer ne znaju šta će se desiti kada Aleksandar Vučić ipak odluči da Ljajića "istera" iz vlade, jer, kako kaže, Ljajić "ne može biti i sa Ugljaninom i u Vučićevoj vladi".
"Mi znamo da će oni ostati deo vladajuće koalicije bez obzira što će im Rasim leteti iz vlasti. Oni su se već opredelili i već je javna tajna, odnosno uveliko se priča da će stranku preuzeti Vladimir Marinković", rekla je Radeta.
Marinković: Insistiraćemo da prioritet budu građani
Potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković (SDPS) je iz poslaničke klupe uzvratio da je Radeti to "verovatno laufer dojavio sada", i da je imala telefonski razgovor pre nego se javila za reč.
Marinković se obratio predsedavajućem Veroljubu Arsiću, sa primedbom da jedna poslanička grupa pokušava da vodi sednice Skupštine Srbije i da vrši toliki pritisak da se vidi da je i Arsiću neprijatno zbog toga.
Dodao je da je neprijatno i njemu, ali ne zbog stranke, Ljajića ili njega lično, već zbog ministara koji su došli da govore o predlozima zakona.
Marinković je poručio da će i dalje insistirati da prioritet budu građani.
"A oni što misle da mogu da vode državu... vidim da pretenduje (Radeta) da i predsedniku Vučiću daje sugestije i pokušava da umesto njega vodi državu. Ne može. Može sa ovim 'našim Ramzanom Kadirovim', ali ne može ni sa nama, ni sa Vučićem, ni sa Rasimom Ljajićem. Sa vašim Ramzanom Kadirovim možete, ali to nije demokratija", rekao je Marinković.
Predsedavajući Veroljub Arsić je zbog polemike dva puta određivao pauzu, a primetio je i da su od 40 minuta, poslanici samo četiri minuta iskoristili da govore o temi, a da su čak 36 minuta iskoristili za povrede Poslovnika.
Poslanik SDPS-a Milorad Mijatović kaže da je jasno da je poslanička grupa SRS-a nastavila priču koju je počela pre izbora za nacionalne savete, ocenjujući da takvim ponašanjem nisu pomogli "svom prijatelju Zukorliću" već Sulejmanu Ugljaninu, čiju su izjavu poslanici Ljajićeve stranke, kako kaže, osudili.
Poslanik SRS-a Nemanja Šarović uputio je direktno pitanje poslaniku Mijatoviću da li su oni spremni zarad ličnog interesa da uđu u koaliciju sa Ugljaninom, a onda nastavio da ako nije zarad interesa, onda je reč o programskoj koaliciji.
"Zaista nema potreba da bilo šta kome objašnjavam pogotovo ovima koji tu laž iznose gledajući u oči. Prema tome, nema potrebe da bilo šta negiram, građani Srbije dobro znaju šta radi SDPS, njen lider Rasim Ljajić", rekao je Mijatović.
Rasprava o izjavi Ugljanina
Poslanici su se i danas osvrnuli na izjavu Sulejmana Ugljanina da je Srbija fašistička država.
Polemiku o Ugljaninu pokrenuo je poslanik Dveri Dragan Vesović, a naprednjaci su mu poručili da taj pokret nema prava da govori o diskriminaciji imajući u vidu "njihovo ponašanje u prošlosti".
"Imamo situaciju da Ugljanin potpaljuje vatru koju samo on vidi, pri tome, ne preza ni od čega, ni od kakvih izjava. I jutros je dao interesantnu izjavu u kojoj je predsednika države okarakterisao kao dobrog predsednika za Srbiju, a lošeg za Bošnjake", rekao je Vesović.
Pitao je da li će neko i na koji način da stane na put takvim izjavama i ponašanjem Sulejmana Ugljanina.
"Najbrojnija i vladajuća stranka ima pojedine vidove saradnje sa strankom Ugljanina i interesuje me da li će se ta saradnja prekinuti. Da li će tužilaštvo da preduzmu neke korake da opravdana zabrinutost stanovništva iz Raške oblasti bude na neki način odagnata', pitao je Vesović.
Naprednjak Milimir Vujadinović, posle Vesovićeve izjave, je prokomentarisao da o diskriminaciji govore ljudi iz Dveri koji su u prošlosti pokazali svoj odnos prema nekim grupama, a naročito prema ženama.
"Paradoksalna situacija je kada oni pominju Ugljanina i njegov odnos prema predsedniku države, jer i njihov odnos nije bolji. Nismo im zaboravili da su posle izbora nosili plakate - nije moj predsednik. To je velika sličnost sa Ugljaninom, pa nemaju pravo da govore o toj situaciji", ocenio je Vujadinović.
Predsedavajući Veroljub Arsić (SNS) rekao je da lično smatra da ta priča oko Sulejmana Ugljanina treba da se završi citatom premijerke Ane Brnabić da Ugljanin treba da bude predmet rada različitih državnih organa, između ostalih i zdravstvenih ustanova.
Poslanik na listi SNS-a Marijan Rističević rekao je da Bošnjaci zaslužuju boljeg vođu od Sulejamana Ugljanina i da ne želi da oni budu prepoznati po izjavama nosioca lista "Samoopredeljenje".
Poslanik SNS-a Aleksandar Marković poručio je Vesoviću iz Dveri koji, kako kaže, glumi zaštitnika države, da to ne čini, jer, dodaje, postoje organi i institucije koje se time bave, a podsetio je i da su naprednjaci prvi reagovali na izjavu Sulejmana Ugljanina.
Poslanica SRS-a Vjerica Radeta Ugljaninovu izjavu je videla kao "bujicu separatizma" koja stiže iz Novog Pazara.
Rasprava o Danu primirja i "Natalijinoj ramondi"
Poslanica SRS-a Nataša Jovanović pitala je potpredsednika parlamenta Vladimira Marinkovića da li se 11. novembra (Dan primirja u Prvom svetskom ratu) radi.
Konstatovala je da predsedavajući na reveru nosi "Natalijinu ramondu", što je nazvala licemerjem.
"Kako možete da budete takvi licemeri, da proslavljate praznik, kojim proslavljamo sve srpske heroje koji su vam dali putokaz kako treba da se ponašate 2018. godine, a vi šta vas briga, Sulja vam je dobar i vi ostajete u vladi", rekla je Jovanovićeva.
Marinković je odgovorio da ne nosim "Natalijinu ramondu" već krst sa četiri "S".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.