Polemika Šešelja, Rasimovog poslanika i Maje Gojkovićo o Sulejmanu Ugljaninu

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Nov.2018, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika Šešelja, Rasimovog poslanika i Maje Gojkovićo o Sulejmanu Ugljaninu

U Skupštini Srbije povela se danas oštra polemika o izjavi Sulejmana Ugljanina da je Srbija fašistička zemlja i o tome da li Ugljanina podržava stranka potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića, a ponovo su iznesene i optužbe da se Ljajić bavi kriminalnim radnjama.

Predsednica parlamenta Maja Gojković je zatražila od Muamera Bačevca, poslanika Socijademokratske partije Srbije na čijem je čelu Ljajić, da se ogradi od izjave Ugljanina i da raskinu na lokalu koaliciju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa Strankom demokratske akcije.

Polemika je počela pošto je lider radikala Vojislav Šešelj bio nezadovoljan informacijama koje je prethodnih dana dobio od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, da Ljajić nije deo nikakve kriminalne grupe i da ne postoji ni sumnja na tako nešto.

On je pitao da li je Stefanović u dobrim odnosima sa direktorom policije Vladimirom Rebićem koji treba da mu daje informacije, pošto očigledno nije dobro obavešten o Ljajićevim aktivnostima.

"Po nastupu ministra policije u skupštini imam utisak da ministar ne razgovara sa direktorom policije jer svi policajci znaju za kriminalne radnje Rasima Ljajića. Stefanović izgleda zbog lošeg odnosa sa Rebićem nije o tome obavešten", ocenio je Šešelj.

On je kazao i da je Ljajić sklopio predizbornu koaliciju za savete nacionalnih manjina sa Sulejmanom Ugljaninom, oko formiranja rukovodećeg organa Bošnjačkog nacionalnog veća.

Poslanica SRS Vjerica Radeta pitala je da li će stranka Rasima Ljajića da bude u koaliciji sa Sulejmanom Ugljaninom i navela da ako to uradi onda podržava Ugljanina koji Srbiju naziva fašističkom.

Poslanik SDPS Muamer Bačevac rekao je da je Ljajić osudio izjavu Ugljanina koja je neprimerena i neprihvatljiva i istakao da oni žele naprednu Srbiju i napredni Sandžak.

On je kazao i da je SDP u Sandžaku u koaliciji sa SDA jer žele da umire situaciju, kao i da su u nekim opštinama bili u koliciji i sa radikalima.

Bačevac je kazao i da na izbore za nacionanle savete nisu izašli već da su dve nedelje pred izbore podržali listi "Vakat je".

On je kazao i da je Šešelj vodio kampanju za Muamera Zukorlića i da je doprineo radikalizaciji i ojačavanju nacionalistickih ideja "kako u Sandžaku, tako i u celoj Srbiji".

Bačevac je tražio da se ispitaju indicije da je Šešelj uzeo 50.000 evra za lobiranje i favorizovanje Zukorlića.

"Žao mi je što se delovanje jedne stranke svelo na to da njen lider uzima velike svote para i predstavlja političku starletu. Žao mi je jer sam poznavao mnogo časnih radikala i nadam se da i danas postoje oni koji ne podržavaju u šta se SRS pretvara - u ličnu prćiju jednog čoveka koji je koristi za lično bogaćenje. On je svestan da nema nikakvu političku budućnost", rekao je Bačevac.

Bačevac je od Maje Gojković eksplicitno zatražio da se u što kraćem roku sazove Administrativni odbor jer po zakonu osoba koja je osuđivana, a u ovom slučaju je reč o ratnom zločincu na kaznu dužu od šest meseci zatvora, treba oduzeti mandat.

"Dajem rok od nekoliko dana da sazovete sednicu, a onda ćemo svim svojim snagama, parlamentarnom demokratijom, ličnim prijateljstvima i pismima svim relevatnim institucijama izvršiti pritisak da jedna osoba osuđena za zločina ne sedi u ovom parlametnu jer to je poruka manjinama da nisu sigurne, pošto su njegovi nastupi doveli do fašizacije i rasta nacionalizma u državi", rekao je Bačevac.

Predsednica parlamenta Gojković rekla je Bačevcu da ona ultimatume ne prima i da može nekome drugome da ih uspostavlja, ali ne predsednici parlamenta i da to nije demokratski manir. Ona je kazala i da je predsednik Administrativnog odbora živ i zdrav i da ona neće zakazivati nikave sednice tog tela.

"Uvredili ste mene i poslanike i dobar deo Srbije govoreći da smo društvo koje je zahvatila fašizacija. Strašne stvari ste izgovorili i nikome niste postavili pitanje sem što ste pretili meni, čitavoj skupštini, pa i Srbiji", rekla je Gojković.

Ona je kazala i da kada govori od fašizaciji od Bačevca očekivala da se jasno ogradi od izjave Sulejmana Ugljanina i sa njima raskinula koaliciju na lokalnom nivou.

"Ako vi meni dajete ultimatume evo dajem i ja vama, jer ne dam da neko vređa Skupštinu Srbije, nijedan poslanik bez obzira da li pripada vladajućoj većini. Pripadnici naroda kome je pridam časno brane ovu državu", rekla je Gojković.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Predsjendica Skupštine uputila ultimatum SDP-u – ‘Raskinite koaliciju sa Ugljaninom na lokalu’

Izvor: SandzakPress.net, 06.Nov.2018

U Skupštini Srbije povela se danas oštra polemika o izjavi Sulejmana Ugljanina da je Srbija fašistička zemlja i o tome da li Ugljanina podržava stranka potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića, a ponovo su iznesene i optužbe da se Ljajić bavi kriminalnim radnjama. Predsednica parlamenta Maja...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.