Ljajić očekuje pozitivan izveštaj Bramerca

Izvor: Politika, 09.Apr.2010, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić očekuje pozitivan izveštaj Bramerca

BEOGRAD – Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haskim tribunalom Rasim Ljajić izrazio je večeras u Beogradu uverenje da će naredni izveštaj glavnog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom biti "više nego pozitivan".

Ljajić, koji je i ministar rada i socijalne politike u Vladi Srbije je ponovio da Nacianlni savet ima redovnu komunikaciju sa Haškim tribunalom i van oficijelnih poseta kakva je Bramercova koja se očekuje u maju u koja će biti pre usvajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izveštaja glavnog tužica u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Mi bukvalno imamo svakodnevnu komunikaciju i siguran sam da će ono što tužilaštvo ima biti dovoljno da i junski izveštaj o saradnji sa Tribunalom bude više nego pozitivan", rekao je Ljajić gostujući u emisiji Radio televizije Srbije (RTS) "Oko".

Ljajić je takođe kazao da je teško prognozirati kada bi haški begunac Ratko Mladić mogao biti uhapšen, ali je dodao da je siguran da će taj posao biti završen.

"Kada Mladić bude uhapšen sa leđa građana Srbije biće skinuto teško breme", rekao je Ljajić.

Ministar Ljajić je i ovom prilikom ponovio da u Srbiji ima između 600.000 i 700.000 siromašnih, kao i da će, kako je najavio, Vlada Srbije za rešavanje njihovih najnužnijih potreba izdvojiti oko 880 miliona dinara.

Ministar je, međutim, primetio da je ekonomska situacija sada mnogo teža nego pre tri-četiri meseca.

"Možda ja idem samo tamo gde je teško, a ne i tamo gde je dobro i vidim da je situacija mnogo teška. No, to vide i drugi ministri, jer i oni putuju po Srbiji", rekao je Ljajić.

Ministar je najavio da će Vlada Srbije, možda, već na telefonskoj sednici u ponedeljak doneti odluku o povećanju minimalne cene rada sa 87 na 90 dinara po radnom satu.

To je, dodao je, predlog resornog ministarstva i potrebno je samo da Vlada Srbije donese odluku poštujući Zakon koji, kako je objasnio, kaže da, kada Socijalno-ekonomski savet ne može da se oko toga saglasi, odluku o minimalnoj ceni rada donosi Vlada.

Ljajić je rekao da bi u tom slučaju minimalna zarada bila povećana za 500 dinara.

Govoreći o povezivanju radnog staža zaposlenima kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose za penzijsko- invalidsko osiguranje, Ljajić kazao da će broj takvih slučajeva premašiti 100.000 radnika, "a to je više od očekivanog".

Do sada je dokumentaciju za povezivanje radnog staža zaposlenima predalo 631 preduzeće i od tog broja je država manjinski ili većinski vlasnik u 422.

Do sada je staž povezan za 40.000 radnika, kazao je ministar i dodao da je danas dogovorena i overa zdravstvenih knjižica radnicima kojima to do sada nije učinjeno.

Tanjug

[objavljeno: 09/04/2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić očekuje pozitivan Bramercov izveštaj

Izvor: RTS, 10.Apr.2010, 08:54

Ministar Rasim Ljajić rekao da će junski izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom biti "više nego pozitivan". Teško je prognozirati kada će Ratko Mladić biti uhapšen, naglasio Ljajić za RTS...Uveren sam da će naredni, junski izveštaj glavnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.