Ljajić: Srbija ne ulazi u EAEU, potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2019, 04:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Srbija ne ulazi u EAEU, potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini

Srbija ne ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), kako se to ovih dana spekuliše u domaćim i regionalnim medijima, nego potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini kakav smo i do sada imali s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, poput onih koje imamo s Turskom ili državama Cefta, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Nije to nikakav novi ŠP, nema politike, samo trgovina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Unutar Evroazijske unije odlučeno je da započne unifikacija svih sporazuma o slobodnoj trgovini koje su ranije imali s trećim zemljama", rekao je Ljajić za "Politiku".

Beogradski list objašnjava da se Evroazijska unija proširila na Jermeniju i Kirgiziju i donela odluku da ujednači ugovore o slobodnoj trgovini s trećim zemljama, među kojima je i Srbija.

"Da je Srbija rekla da ne želi da potpiše ugovor, naš sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom bi bio doveden u pitanje. Ovaj sporazum ne potpisuje samo Srbija nego i sve druge zemlje koje su imale ugovore o slobodnoj trgovini sa članicama EAEU", objašnjava Ljajić.

Ljajić je dodao da će Srbija, kada se pridruži zajedničkom tržištu i uđe u EU, morati da raskine ovaj trgovinski sporazum kao i sve druge postojeće ugovore o slobodnoj trgovini, i one koje u međuvremenu zaključi.

Srbija bi trebalo da 25. oktobra potpiše sporazum s EAEU, koji će zameniti postojeće dogovore i koji će podrazumevati proširen spisak roba, jer će na listi bescarinskih proizvoda biti dodati sir, alkohol i cigarete.

Sporazum o slobodnoj trgovini trebalo bi da srpskoj privredi omogući pristup tržištu od 180 miliona ljudi. tj. zemljama čiji ukupni bruto domaći proizvod premašuje 1.900 milijardi američkih dolara.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ljajić: "Srbija ne ulazi u EAEU, potpisuje sporazum o SLOBODNOJ TRGOVINI"

Izvor: Blic, 24.Sep.2019

Srbija ne ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), kako se to ovih dana spekuliše u domaćim i regionalnim medijima, nego potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini kakav smo i do sada imali s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, poput onih koje imamo s Turskom ili državama Cefta, kaže ministar trgovine,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.