Ljajić: Region mora da izabere - nacionalizam ili pragmatizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2018, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Region mora da izabere - nacionalizam ili pragmatizam

Zemlje u regionu moraju konačno da donesu odluku da li su za nacionalizam ili pragmatizam, poručio je danas potpredsednik i ministar za trgovinu Vlade Srbije Rasim Ljajić, na Samitu 100 biznis lidera u Beogradu. 

"Mi smo u debelom zaostatku. Dok su drugi napredovali i ulagali u infatrukturu i digitalne veštine, mi smo ratovali. Taj jaz ne može lako da se nadomesti", rekao je Ljajić.

Kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je taj nedostatak napravljen devedesetih godina prošlog veka i da sada moramo da menjamo paradigmu.

"Jesmo li za nacionalizam ili pragmatizam. Devedestih smo izabrali nacionalizam i videli smo kako je to završilo", istakao je Ljajić.

Naglasio je da zato zemlje moraju doneti definitivnu političku odluka i izabrati da li će ovaj region imati perspektivu ako se budu radile zajedno u smislu povećanja naše konkurentosti i razvoja infastrukutre ili ne.

Ljajić je primetio da, nažalost, u regionu i dalje posmatramo jedni druge više kao konkurente nego kao partnere.

Digitalizacija menja sve segmente života

Digitalizacije će promeniti sve segmente života i rad će sve više biti odvojen od radnog mesta, čemu svedoči i sve veći broj tzv. digitalnih nomada koji rade i putuju po svetu, rečeno je danas na Samitu 100 biznis lidera u regionu.

Učesnici panela "Kako da učinimo da digitalne tehnologije rade za ovaj region" istakli su da je proces digitalizacije velika šansa za razvoj svih zemalja u regionu.

Osnivač kompanija Terra panonica, koja vodi projekat Mokrin haus, Branimir Brkljač, rekao je Tanjugu da digitalizacija može puno da pomogne ovom regionu, pošto "živimo u vremenu kada je digitalizacija omogućila revolucionarni preskok".

"Mi nismo mogli da budemo lideri u nekoj industrijskoj fazi razvoja globalne eknomije i sveta, to što nam je pre bila mana sada, dok to sada može da bude naša prednost. Sada se počinje iz početka, ceo svet je globalno tržište. Ne morate da budete na mestu gde se nešto dešava već vi možete da kreirate tu promenu", rekao je on.

Brkljač ističe da sada možemo da razmišljamo kako da postanemo jedna od globalno relevantnih destinacija, gde će se delovi te nove industrije događati.

Napomenuo je da je u Srbiji IT sektor već dovoljno razvijen i da imamo IT habove u Beogradu i Novom Sadu.

"Digitalizacija će promeniti sve oblike života i to je velika šansa za Srbiju", naglasio je on.

Podsetio je da je Mokrin haus u vojvođanskom selu Mokrin prvi 'kovrkinig i koliving prostor', gde dolaze ljudi koji su se sami nazvali digitalni nomadi iz celog sveta.

Prema njegovim rečima, taj fenomen je nastao kao rezultat informatičke revolucije u kojoj je rad odvojen od radnog mesta i sve veći broj poslova neće biti vezan za fizičku loakciju.

"Jedan deo nove generacije radi tako što pokupe svoj kompjuter i krenu da putuju i rade, obilaze svet. Dolaze u prostore kao što je Mokrin haus, koji je nastao kao mesto će se se digitalni nomadi zasutaviti na svom putu. Za njih je najvažnije da imaju jaku internet konekciju, jer bez toga ne mogu da rade, zatim imaju smeštaj, radni sto, hranu. Za njih je veoma bitno da su kada dođu unutar zajednice koja je slična njima iako rade različite poslove", kazao je Brkljač.

Objasnio je da neko od njih ucli on lajn neki jezik, neko drži maketinške kurseve, programira i slično.

Kako je rekao, cene su im mnogo niže u Mokrinu nego u Londonu ili Njujorku.

"Šansa je da se napravi mreža takvih tačaka po Srbiji i šire u regionu, gde bi digitalni nomadi dolazili i više boravili. Imamo jako dobru osnovu. To bi doprinelo i razvoju lokalnih ekonomija i privuklo talente iz celog sveta", zaključi je Brkljač.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.