Ljajić: Posle onemogućavanja Vučiću da poseti selo Banje nismo ni milimetar bliži rešenju za Kosovo

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Sep.2018, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Posle onemogućavanja Vučiću da poseti selo Banje nismo ni milimetar bliži rešenju za Kosovo

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjvaio je danas da je današnja poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu pokazala da Vučićevu spremnost da u teškim okolnostima uvaži i realnost i nastavi da traži kompromisno i dugoročno održivo rešenje za status Kosova.

Ljajić je ocenio i da je poseta pokazala da je zadržavanje statusa kvo ili zamrznutog konflikta štetno za srpsku zajednicu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na Kosovu i da sadašnje stanje ne garantuje stabilnost u čitvom regionu.

On je naveo i da se danas potvrdilo da na Kosovu postoji veliki otpor nalaženju konačnog rešenja.

"U tom smislu, (predsednik Kosova) Hašim Tači će se suočavati sa realnim problemom održavanja sopstvenog legitimiteta u nastavku dijaloga, s obzirom na velike otpore opozicije i javnosti", ocenio je Ljajić i dodao da postoji opasnost da "kosovska politička elita postane politički talac Oslobodilačke vojske Kosova".

On je dodao da je teško reći koliko je rešenje kosovskog pitanja blizu ili daleko, ali da posle današnjih blokada i onemogućavanja predsedniku Vučiću da obiđe Srbe u selu Banje, "nismo ni jedan jedini milimetar bliže".

Gojković: Priština pokazala da nije zrela da osigura bezbednost

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je danas da je sprečavanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Srbe u mestu Banje, Priština pokazala da nije zrela i sposobna da osigura bezbednost, slobodu kretanja i obezbedi poštovanje dogovora.

"Predsednik Vučić je uprkos složenoj situaciji na Kosovu i Metohiju, koja je usledila nakon višednevnih pretnji koje sumu upućivali predstavnici Albanaca na Kosovu i Metohiji pokazao ozbiljnost, državničku hrabrost i odgovornost i poslao jasne i nedvosmislene poruke mira, stabilnosti i spremnosti da radi za budućnost Srba i Albanaca", navela je Gojkovićeva u saopštenju.

Ona je ocenila da je blokada bila režirana, a da je Vučić pokazao da će nastaviti da radi u "najboljem interesu Srbije i naših građana".

Vučića je danas, tokom drugog dana posete Kosovu, policija vratila kada je krenuo u mesto Banje, iz bezbednosnih razloga.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.