Ljajić: Neophodna konsolidacija Mercatora i Agrokora

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Feb.2019, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Neophodna konsolidacija Mercatora i Agrokora

BEOGRAD - Neophodno je da se i trgovinski lanac Mercator i koncern Agrokor, u okviru kojeg posluje, konsoliduju, rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić.

On je izjavio da maloprodaje u Srbiji zahteva modernizaciju i konsolidaciju.

"To je veoma važno s obzirom na to da Mercator koji je deo Agrokora zapošljava više od 8.000 ljudi, ima preko 700 domaćih dobavljača i redovno izmiruje obaveze prema >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << državi. Prošle godine je Mercator platio porez od 150 miliona evra", rekao je on na sastanku s dobavljačima i predstavnicima kompanije Mercator-S.

Najveći suvlasnik Agrokora, Sberbanka će u narednom periodu, prema rečima ministra, težiti da poveća vrednost tog koncerna kako bi mogla da povrati što veći deo uloženih finansijskih sredstava.

"Očekivanja Sberbanke su da će joj trebati od tri do pet godina da konsoliduje celu firmu kako bi se povećala njena vrednost", naveo je Ljajić i dodao da su za to potrebne i nove značajne investicije.

Prema rečima ministra, "idealan scenario bi bio da srpske firme budu deo novog regionalnog konzorcijuma" koji bi pokazao interes za kupovinu Agrokora ili dela Agrokora.

Ljajić je kazao da su vlasnici Agrokora "najvećim delom dve ruske banke, kao i određeni američki investicioni fondovi".

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je za modernizaciju tržišta u Srbiji neophodno i da se poljoprivredni proizvođači sa tradicionalne proizvodnje preusmere na savremeniju.

"Moramo da standardizujemo robu koja se pojavljuje na policama, kao i da povećamo njenu količinu. To je ono što nam u ovom trenutku nedostaje u Srbiji i trudićemo se da to u budućnosti promenimo", kazao je on.

Nedimović je dodao da će stvaranje većeg broja alternativnih tržišta omogućiti da se i proizvodi malih proizvođača pojave na policama maloprodajnih objekata u Srbiji.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da trgovinski lanac Mercator "trenutno manjim dugovanjem i jakim poslovnim performansama" daje veliku podršku domaćoj privredi i proizvodnji.

"Od ukupno 57.000 artikala tog lanca, više od 20.000 čine domaći proizvodi što je oko 80 odsto", naveo je on.

Prema rečima Čadeža, maloprodajni objekti Mercatora postoje u 78 gradova i opština u Srbiji, a u njima više od 700 kompanija iz Srbije plasira svoje proizvode.

"Za domaće proizvođače Mercator je kanal povezivanja s regionom jer je to jedini trgovinski lanac koji posluje u četiri zemlje regiona", ocenio je Čadež.

Dodao je da je PKS u dnevnom kontaktu s domaćim dobavljačima, kao i s rukovodstvom kompanije Mercator-S u cilju da se napravi strategija budućeg poslovanja tog trgovinskog lanca kako bi se omogućilo "još bolje plasiranje srpskih proizvoda".

Direktor Mercatora-S Entoni Sošić kazao je da će ta kompanija u narednom periodu unaprediti svoje razvojne potencijale kroz stabilno poslovanje, preciznu marketinšku strategiju i pokušaj ponovnog ulaska na tržište BiH.

"Mercator je jedan od najvećih regionalnih maloprodajnih lanaca sa 20.000 zaposlenih, više od 1.000 objekata i više od pet miliona kupaca", naveo je Sošić.

On je rekao da su od januara do septembra 2018. prihodi Mercatora u maloprodaji povećani za 5,4 odsto, a ukupno dugovanje te kompanije smanjeno je na 100 miliona evra.

"Težimo ka tome da omogućimo refinansiranje naše kompanije kako bi stvorili još finansijskih sredstava za buduće poslovanje i time ostvarili još veću efikasnost", ukazao je Sošić.

Dodao je da će se razvojem privrede povećati kupovna moć građana što će omogućiti da "najvažniji fokus više ne bude na ceni, već na njihovom kvalitetu".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.