Ljajić: Mali šengen zato što region ekonomski zaostaje

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Nov.2019, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Mali šengen zato što region ekonomski zaostaje

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je ključni razlog za pokretanje inicijative "mali šengen" to što region kao celina ekonomski zaostaje za razvijenim zemljama, piše Politika u izdanju za četvrtak.

"Prosečni razvoj infrastrukture na Zapadnom Balkanu je oko 50 odsto niži od proseka EU, a sa ovim stopama ulaganja regionu su potrebne 33 godine samo da dostigne sadašnji nivo infrastrukturnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << objekata EU", naveo je Ljajić u autorskom tekstu za Politiku.

Naveo je da se udeo visokih tehnologija u izvozu zemalja Zapadnog Balkana kreće od 1,7 odsto u Albaniji do 7,8 odsto u Srbiji, dok je udeo visokih tehnologija u izvozu Češke 20 odsto, a u Sloveniji 19 odsto.

Regionalna integracija, kako je naveo, Srbiji i te kako odgovara jer ostvaruje najveći suficit u razmeni sa zemljama zapadnog Balkana od oko dve milijarde evra.

"Ne postoji ubedljiviji argument za veću usmerenost ka regionalnoj saradnji od toga da smo u prošloj godini u BiH, tržište od svega 3,5 miliona stanovnika izvezli skoro kao u Ameriku, Kinu, Rusiju i Tursku zajedno", rekao je Ljajić.

Kazao je i da je za osetniji rast životnog standarda za svaku zemlju koja ima manje od 10 miliona stanovnika neophodno da učešće izvoza u BDP-u bude iznad 50 odsto, a da takav rezultat nijedna zemlja regiona ne može sama da ostvari.

Ocenio je da najnoviju inicijativu za povezivanje svih ekonomija Zapadnog Balkana prati previše politizacije, a premalo pragmatičnog i racionalnog pristupa, kao i da to nikako nije stvaranje novog saveza ili nove Jugoslavije.

On je naveo da inicijativa predstavlja oživljavanje i sublimiranje već postojećih regionalnih inicijativa kao što su CEFTA, Savet za regionalnu saradnju ili Berlinski proces.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.