Ljajić: Hapšenje Mladića primarni državni interes

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2010, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Hapšenje Mladića primarni državni interes

BEOGRAD -

Srbija sa nesmanjenim intenzitetom nastavlja potragu za haškim beguncem Ratkom Mladićem, jer je rešavanje tog pitanja od primarnog državnog interesa, rekao je sinoć Tanjugu predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

On je rekao da je Tribunalu isporučena Jelena Rašić, advokat, zbog, kako je rekao, podmićivanja svedoka da svedoče u korist haškog optuženika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Milana Lukića.

"Postupak protiv Rašićeve je okončan prošle sedmice, ona se nije žalila i isporučena je Haškom tribunalu", rekao je Ljajić.

On je oceno da je izjava glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o nedovoljnoj saradnji Srbije sa tim sudom iznenađujuća, ali da ona ne treba da otvori dalju javnu polemiku sa glavnim tužiocem, već konstruktivan dijalog na operativnom nivou.

"Spremni smo da čujemo i primenimo sve sugestije i predloge koje bi naše napore na lociranju i hapšenju haških begunaca učinili još efikasnijim", rekao je Ljajić, koji je i ministar rada i socijalne politike.

Tadić: Hapšenje haških optuženika pretpostavka pomirenja

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć u Njujorku da je potraga za haškim optuženicima jedna od temeljnih tačaka rada Vlade Srbije i njega kao predsednika i dodao da je to pretpostavka pomirenja u regionu.

"Čak i ako od sutra ne bi postojao Haški tribunal mi bismo nastavili traganje za optuženima za ratne zločine, jer je to naša unutrašnja zakonodavna obaveza, moralna obaveza i pretpostavka pomirenja u regionu", rekao je Tadić Tanjugu u Njujorku, gde se održava 65. zasedanje Generalne skupštine UN.

Povodom izjave glavnog haškog tužioca Serža Bramerca da bi EU trebalo da nastavi politiku uslovljavanja prema Srbiji dok se ne okonča saradnja s Tribunalom, Tadić je kazao da "nikakva politika uslovljavanja ne proizvodi veću aktivnost u Srbiji u traganju za haškim optuženicima".

"To je jedna od temeljnih tačaka ove Vlade i mene kao predsednika Srbije. Ja sam potpuno opredeljen da se proceš saradanje s Haškim tribunalom završi i da se na prostoru jugoistočne Evrope izgradi ambijent koji nas lišava istorijskih konflikata", zaključio je predsednik Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.