Ljajić: 1. septembra izlazimo sa platformom o Kosovu

Izvor: Press, 11.Avg.2017, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: 1. septembra izlazimo sa platformom o Kosovu

Lider SDPS Rasim Ljajić kaže da će ta partija 1. septembra izaći sa platformom o Kosovu, a povodom unutrašnjeg dijaloga na koji je pozvao Aleksandra Vučića.
Foto:b92.net
"Tada ćemo izaći sa našim viđenjem rešenja, da li će se to nekom svideti ili ne, da li će to neko koristiti ili ne, to već nije na nama. Ne pretendujemo da je to nešto idealno, da je to rešenje koje će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << implementirano, ali se nećemo kriti iza parola, floskula i vrlo jasno ćemo reći šta mislimo", rekao je Ljajić novinarima u Guči.
On smatra da bi i svaka druga politička stranka trebalo da ima jasan politički stav po važnom državnom pitanju.

"To je legitimacija svakog od nas...najlakše je da kažete da nemate stav ni oko tog pitanja, oko evropskih integracija, odnosa sa Rusijom, Zapadom. Znam da to verovatno ne donosi političke poene, ali bi svako od nas kao odgovoran političar morao da jasno iskaže kako vidi rešenje najkompleksnijeg državnog pitanja u ovom trenutku", istakao je lider SDPS.

On je ponovio da rešenje vidi u tri faze, prvo je rešavanje ekonomskih pitanja, jer postoji interes da Srbija sarađuje sa Kosovom, da plasira svoju robu, navodeći da se tamo sada plasira dvostruko više robe nego u SAD.

To, kako kaže, može još da se uveća i da iznos razmene bude oko milijardu evra.

"Naš ekonomski uticaj može da bude velik, treba da otklonimo barijere u vezi sa tim", rekao je Ljajić.

Podseća da se druga faza odnosi na pregovore oko ZSO, imovine i kulturne baštine, dok se treća faza odnosi na pregovaranje oko statusa Kosova u međunarodnim oraganizacijama uz uslov da Srbija ima benefite poput ubrzanja puta ka EU, finansijska podrška za infrastrukturne projekte...

"Nakon toga bi usledio period od pet godina da vidimo kako to funkcioniše, da testiramo dogovoreno, a onda bismo imali konferenciju o rešavanju konačnog statusa", naveo je Ljajić.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.