Ankara, potpisana Deklaracija o saradnji

Izvor: RTS, 14.Maj.2013, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ankara, potpisana Deklaracija o saradnji

Srbija, BiH i Turska potpisale Deklaraciju o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji. Sastanak ministara ekonomije održan uoči dvodnevnog sastanka na nivou šefova država koji večeras počinje u Ankari.

Ministri trgovine i ekonomije Srbije, BiH i Turske potpisali su u Ankari Deklaraciju o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji.

Deklaraciju su potpisali turski ministar ekonomije Zafer Čaglajan, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da je potpisivanje tog dokumenta odličan uvod za trilateralni samit.

Posle potpisivanja dokumeta kojim je predviđeno produbljivanje privredne saradnje tri države u svim oblastima, povećanje obima robne razmene i zajedničko učešće na trećim tržištima, Ljajić je istakao da dobri politički odnosi tri zemlje moraju biti propraćeni i adekvatnom ekonomskom saradnjom.

"Politička trilaterala neće imati svoj pun smisao i kapacitet, ako ne bude propraćena konkretnim oblicima privredne saradnje. Postoji određeno nepoverenje kada je u pitanju politička trilaterala, ali ako građani naših zemalja budu videli konkretnu korist od saradnje Srbije, BiH i Turske, to nepoverenje će nestati", rekao je Ljajić, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović istakao je da Srbija, koja je treći spoljnotrgovinski partner BiH, i BiH, u saradnji s Turskom vide veliku šansu za rast svojih ekonomija.

Produbljivanje privredne saradnje

Turski ministar ekonomije Zafer Čaglajan ocenio je da je potpisivanje Deklaracije istorijski čin i dodao da se Turska raduje svakom obliku produbljivanja privredne saradnje tri države.

Ljajić je rekao da je neprirodno da Srbija i BiH imaju međusobnu robnu razmenu koja je skoro dvostruko veća, nego što je razmena Turske sa dve zemlje pojedinačno i da se mora raditi na povećanju unutrašnjih kapaciteta Srbije i BiH, kako bi bila povećana ponuda prema Turskoj, ali i prema drugim državama.

"Ministar Šarović i ja smo se dogovorili da naša zajednička inicijativa ne ostane samo na Turskoj, već da probamo da je proširimo i na Azerbejdžan i eventalno na Rusku Federaciju", rekao je Ljajić.

On je naveo da potencijali za zajednički nastup Srbije i BiH postoje u oblastima turizma, energetike, graĐevinarstva, poljoprivrede, prehrambene industrije i vojno-privredne saradnje i da uz pomoć Turske, a zahvaljujući ovom dokumentu, može doći i do proboja na tržišta i drugih zemalja bivšeg SSSR-a i Afrike.

Ljajić i Šarović su se saglasili da je velika stvar za Srbiju i BiH što su ovakav dokument potpisali za zemljom koja je toliko ekonomski jaka da pozajmljuje novac Međunarodnom monetarnom fondu. 

Trojica ministara su se dogovorili da sledeći trilateralni sastanak održe u Sarajevu u što skorijoj budućnosti, kada će biti održan i poslovni forum privrednika tri države.

Sastanak ministara ekonomije održan je uoči dvodnevnog sastanka na nivou šefova država koji večeras počinje u Ankari.

Turska za izgradnju boljih odnosa Sarajeva i Beograda

Turski predsednik Abdulah Gul najavio je da će njegova zemlja nastaviti s naporima za normalizaciju odnosa BiH i Srbije, što uključuje i trilateralne sastanke na nivou šefova država i ministara spoljnih poslova.

Uoči sastanka sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem i članovima Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem u Ankari, Gul je u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje rekao da Turska ulaže velike napore za izgradnju što boljih odnosa Sarajeva i Beograda.

"Približavanje Sarajeva i Beograda daje očigledan doprinos miru u regionu", rekao je Gul, dodajući da će njegova zemlja pružati pomoć tim naporima i u budućnosti.

Turski predsednik je najavio da će posebna pažnja biti usmerena na saradnju u oblasti privrede, trgovine, energije, obrazovanja, kulture, turizma i poljoprivrede.

"Naš jedini cilj jeste doprinos miru, bezbednosti, stabilnosti i poverenju na Balkanu", rekao je Gul, dodajući da Turska želi da se neprijateljstva i predrasude kojima je "zaražena istorija Balkana" ostave prošlosti, a budućnost gradi na osnovama prijateljstva, tolerancije i saradnje.

Samit predsednika Srbije, BiH i Turske počinje večeras u Ankari radnom večerom, dok su za sutra predviđeni trilateralni i bilateralni razgovori.

Reč je trećem samitu lidera BiH, Srbije i Turske. Prvi je održan 2010. u Istanbulu, a drugi 2011. u Karađorđevu, gde je domaćin bio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.