Ako takse ostanu, šteta će biti 400 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2019, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako takse ostanu, šteta će biti 400 miliona evra

Dnevna šteta od uvođenja taksi prištinskih vlasti na robu iz centralne Srbije je 1,080 miliona evra, a procenjuje se da će do kraja godine, ako takse ostanu na snazi, biti oko 400 miliona evra, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je ukazao da je do sada, od 21. novembra prošle godine do 20. jula ove, iz centralne Srbije u južnu srpsku pokrajinu plasirano za 260 miliona evra manje robe nego u istom periodu prošle godine.

"Međunarodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zajednica nije izvršila dovoljno jak pritisak da se takse ukinu. Kolika će štetiti budžetu Srbije znaće se na kraju godine, ali sigurno će se odraziti i na ukupni BDP", naglasio je ministar za TV Pink.

Dodaje da je to samo jedan segment priče, a da je šteta od gubitka tržišta nemerljiva.

Na tržište KiM već su se pozicionirale i povećale svoj izvoz zemlje iz okruženja, Grčka je 3,5 puta povećala izvoz, ali i druge zemlje kao što su Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Makedonija.

Naglašava da trpe najviše građani srpske nacionalnosti, ali trpe i Albanci, jer je roba na KiM skuplja u proseku za pet odsto, dok štetu trpe i proizvođači jer su sirovine nabavljali u Srbiji.

"Pšenicu plaćaju 15 evra po toni skuplje nego kada su je nabavljali iz centralne Srbije, a naša je nemerljivo boljeg kvaliteta. Da ne govorimo o političkoj šteti jer je ubijen dijalog. Od uvođenja taksi nema dijaloga", naglasio je on.

Upitan zbog čega nije bilo jačeg međunarodnog pritiska da se takse ukinu, on je rekao da se EU i čitava međunarodna zajednica suočavaju sa "krizom autoriteta, vođstva, ideje", da to nije onaj isti svet od ranije.

"Više nemate tako jakih autoriteta koji bi mogli da nametnu svoju odluku, ali i ovaj prostor nije prioritet za EU i Amerike, da se neko tim stalno bavi. Bave se od slučaja do slučaja, od situacije do situacije. Međunarodna zajednica nije u stanju da jako pritisne da se takse ukinu", istakao je on.

Ne postoji ekonomsko opravdanje za uvođenje taksi, a Ljajić kaže da su one donele samo političku korist pojedincima koji će je, ako izbori na KiM budu ranije održani, politički materijalizovati.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za izdavanje stana NA CRNO kazne veće od POLA MILIONA

Izvor: Mondo, 02.Avg.2019

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da su uvođenjem paušalnog oporezivanja za građane koji izdaju stan, sobu ili kuću želeli da motivišu ljude da ne rade na crno...Foto: Mondo/Stefan Stojanović..Kako kaže, kazne biti i više od pola miliona dinara...On je za TV Pink...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.