NEVEROVATAN USPEH SRPSKE PRIVREDE: Izvoz naše robe u Kinu porastao više od 200 POSTO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Sep.2019, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEVEROVATAN USPEH SRPSKE PRIVREDE: Izvoz naše robe u Kinu porastao više od 200 POSTO!

Izvoz srpske robe u Kinu u prvoj polovini ove godine porastao je za neverovatnih 213 odsto.

Ministar trgovine, Rasim Ljajić, dodao da je deficit u trgovinskoj razmeni između Srbije i Kine još uvek veliki, ali da se može smanjiti privlačenjem novih investicija iz Kine i boljim plasmanom domaće robe na kinesko tržište.

 - Još uvek imamo veliki deficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom. Nije realno očekivati da postoji balans zbog veličine zemalja i naših >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ekonomija, ali ohrabruje činjenica da u prvoj polovini ove godine imamo rast izvoza u Kinu za 213 odsto - rekao je Ljajić novinarima u Sjamenu gde predvodi delegaciju Srbije na Međunarodnom kineskom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2019 na kojem je naša zemlja počasni gost.

Kako kaže, sajam CIFIT, koji se održava u kineskom gradu Sjamen, u provinciji Fuđijen, prilika je da se Srbija predstavi kao investiciona i turistička destinacija, da se poveća njena vidljivost na tržištu Kine i privuku nove investicije.

Ljajić je istakao da je trgovina jedna od oblasti saradnje sa Kinom i da je CIFIT odlična prilika da se uspostave direktni kontakti privrednika budući da Srbija oko 50 odsto kineske robe uvozi iz drugih zemalja.

- To povećava cenu proizvoda i zato je bolje da uvozimo robu iz prve ruke nego preko Nemačke, Holandije, Slovenije, Hrvatske kao što je sada slučaj. Verujem da na ovom sajmu može doći do novih ugovora i dogovora o saradnji - kazao je Ljajić.

Govoreći o privrednoj saradnji dve zemlje, Ljajić je naveo da Kina još uvek najviše investira u infrastrukturu u našoj zemlji i da je ukupna vrednost svih projekata koji se zajednički realizuju oko 7,5 milijardi evra.

Takođe, velike su i kineske investicije u srpsku privredu, pre svega, u RTB Bor i Železaru Smederevo.

- Dve kineske kompanije su u prva tri izvoznika u Srbiji, što je veliki uspeh i za te kompanije, ali to govori i o poslovnoj klimi i ambijentu u našoj zemlji - kazao je Ljajić.

- Sve zemlje se bore da privuku turiste iz Kine. Svake godine više od 150 miliona Kineza putuje širom sveta - ukazao je Ljajić i podsetio da su po broju dolazala u Srbiju kineski turisti ove godine na prvom mestu.

Ovo su NAJMOĆNIJE FOTOGRAFIJE koje su ikada napravljene, a iza svake se krije POSEBNA PRIČA (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Izvoz u Kinu porastao za 213 odsto, moguće nove investicije u Srbiji

Izvor: B92, 09.Sep.2019, 10:16

Sjamen -- "Izvoz srpske robe u Kinu u prvoj polovini ove godine porastao je za 213 odsto", izjavio je ministar trgovine, turzima i telekomunikacija Rasim Ljajić..Ljajić je dodao da je deficit u trgovinskoj razmeni između Srbije i Kine još uvek veliki, ali da se može smanjiti privlačenjem novih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.