Ljajić: Sve spremno, sporazum oko evroazijske unije u martu

Izvor: B92, 20.Feb.2019, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Sve spremno, sporazum oko evroazijske unije u martu

Ministar trgovine Rasim Ljajić očekuje da će sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom biti kompletno usaglašen 20. i 21. marta.

Tada je zakazana poslednja runda razgovora.

Ljajić za Tanjug kaže da su pre dva dana vođeni razgovori pregovaračkih timova o finalizaciji teksta sporazuma i otvorenim pitanjima koja se odnose na izvoz cigareta.

"Naš zahtev je bio da se omogući izvoz 2.000 tona cigareta bez carina. Takođe, tražili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo kvotu od 1.000 tona za određene vrste sireva i 50.000 litara vinjaka", kaže Ljajić.

Naveo je da je Evroazijska ekonomska unija u prethodnim razgovorima prihvatila bescarinski izvoz za sve vrste voćnih rakija iz Srbije što je, kaže, bio zahtev naših proizvođača.

"To će biti velika šansa za njih", kaže Ljajić.

Naglasio je da sporazum otvara mogućnost pristupa tržištu od više od 180 miliona ljudi što je, kaže, značajno za srpske proizvođače i izvoznike, ali je to takođe i dobar signal za potencijalne investitore kao dodatni motiv da ulažu u srpsku privredu. Ministar je naveo da Srbija više od dve godine pregovora o jednom modernom sporazumu o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

"Do sada smo imali sprazum sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, a ovaj sporazum će se odnositi na celu Uniju uključujući Kirgiziju i Jermeniju", rekao je Ljajić.

Objasnio je da Srbija već sada ima sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom 99 odsto roba na bescarinskom režimu, te da će se taj sporazum primenjivati sve dok novi ne stupi na snagu.

"Ovo su nove robe o kojima sam govorio i stari sporazum se primenjuje sve dok novi ne stupi na snagu", precizirao je Ljajić i naglasio da će Srbija nastojati da se nakon konačnog usaglašavanja tekst sporazuma što pre ratifikuje u Skupštini Srbije.

Uslov za njegovu punu primenu je i da ga ratifikuje Evroazijska ekonomska unija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ljajić očekuje da se sporazum o slobodnoj trgovini usaglasi u martu

Izvor: Blic, 20.Feb.2019

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, telekomunikacija i usluga Rasim Ljajić očekuje da će sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom biti kompletno usaglašen 20. i 21. marta, za kada je zakazana poslednja runda razgovora.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.