Nadal neprikosnoveni kralj Pariza, 12. titula za Španca!

Izvor: RTS, 09.Jun.2019, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadal neprikosnoveni kralj Pariza, 12. titula za Španca!

Rafael Nadal postao prvi teniser, bilo u muškoj bilo u ženskoj kategoriji, koji je 12. puta osvojio jedan grend slem turnir. Španac savladao Dominika Tima u finalu Rolan Garosa rezultatom 3:1 (po setovima 6:3, 5:7, 6:1, 6:1) i ispisao novu strnaicu istorije „belog sporta“.
Rafael Nadal je učinio očekivano, najavljivano, zbog toga ništa manje veličanstveno. Španski teniser učinio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je i često nemoguće – opravdavši često banalne novinarske nadimke („kralj šljake") – i još jednom potvrdio svoju suverenost na crvenoj podlozi.

A nije delovalo da će baš tako biti, barem ne u onom delu sezone koja najavljuje i čiji je klimaks Rolan Garos. Poraz u polufinalu Madrida, u polufinalu Barselone, u polufinalu Monte Karla, ipak je prekinuo trijumf nad Novakom Đokovićem i titula na masters turniru u Rimu.
Nakon toga nije bilo povratka. Dominik Tim se pridružio Rodžeru Federeru (četiri puta) i Novaku Đokoviću (dva puta) koje je Nadal više puta savladao u poslednjem meču na grend slemu u Parizu.
Ovo je, kao da impozantnim brojevima nema kraja, 23. uzastopna pobeda na mečevima Rolan Garosa za Španca.
Nadalu je ovo 18. titula na najvećim turnirima i sada ima samo dve manje od rekordera Rodžera Federera, a tri više od Novaka Đokovića.
Rolan Garos se igrao za ukupni nagradni fond od 42.661.000 evra.
Ovako je protekao meč:
18.14Gotovo je! Rafael Nadal je i četvrti set osvojio rezultatom 6:1 i tako osvojio dvanaestu (da, dvanaestu!) titulu na Rolan Garosu.
18.08 – Rafael Nadal ponovo osvaja gem na servis protivnika i sada ima priliku, u gemu u kome on izvodi početni udarac, da stigne do trofeja.
17.38 – Gde je stao u trećem, Rafael Nadal je nastavio u četvrtom setu. Prvom prilikom (u drugom gemu) osvaja servis protivnika i sada je, deluje, veoma blizu osvajanja titule.

17.25 – Rafael Nadal je odigrao impresivan treći set, koji osvaja rezultatom 6:1.
17.09 – Dvanaest poena osvojio je Nadal u trećem setu, Tim tek jedan. Drugi brejk za Španca koji vodi sa 3:0 i servira.

17.02 – Treći set počinje brejkom Rafaela Nadala...
16.54 – Dominik Tim stiže do brejka na pragu ulaska u taj-brejk i tako, rezultatom 7:5, stiže do poravnanja u setovima. Izvrstan procenat ubačenih prvih servisa Austrijanca (preko 90 odsto u prva tri gema) postepeno je opao, ali je Tim počeo konzistentnije da realizuje poene i to mu je izjednačenje. Nadal je suvereno osvajao gemove na svom servisu (u prva tri uopšte nije izgubio poen), ali je u trenutku koji se jedino može okarakterisati odsudnim odigrao nešto slabije i tako je ostao bez seta.

16.24 Tenis svedenijeg tempa gledamo u drugom setu. Nakon pet gemova bez brejka Dominik Tim vodi sa 3:2.
16.05 – Rafael Nadal je prvo uzeo brejk u osmom gemu, da bi ga potom odmah potvrdio u narednom gemu i time, naravno, stigao do prvog seta (6:3).

16.00 – Jedan od lepših poena koji je pripao Dominiku Timu.

15.52 – Pune tribine u Parizu...

15.45 – Nadal vraća brejk i, time, vraća set na početak. Trenutno je 3:3. 
15.39 – Dominik Tim kao da svaki naredni poen igra na višem nivou od prethodnog i, shodno takvoj igri, prvi stiže do brejka u petom gemu. Austrijanac vodi sa 3:2 u prvom setu i servira.
15.29 – Sjajan tenis, nekoliko veoma uzbudljivih, pa i veoma dugih poena, čak i za standarde podloge na kojoj se igra turnir, doneli su prednost Nadalu od 2:1 posle tri brejka.

15.10 – Meč je počeo, prvi na servisu je Rafael Nadal..

15.05 – Trofej za koji se bore španski i austrijski teniser iznet je stadion.

14.55 – Put koji su Rafael Nadal i Dominik Tim prošli do finala Rolan Garosa...

Pogledaj vesti o: Rafael Nadal,   Novak Đoković finale,   Federer

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.