Vlast u Novom Pazaru stala na stranu porodice Vasović: Na groblju i petokraka

Izvor: Vesti-online.com, 28.Avg.2017, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast u Novom Pazaru stala na stranu porodice Vasović: Na groblju i petokraka

Sprečavanje porodice pokojnog Timotija Vasovića da na pravoslavnom groblju kod Petrove crkve, gde je Timotije sahranjen, pokojniku podigne spomenik bez krsta i drugih verskih obeležja, akt je diskriminacije. Javno komunalno preduzeće Čistoća, koje upravlja grobljima u Novom Pazaru, dužno je da se pismeno izvini porodici Vasović i omogući joj da postavi spomenik kakav želi.

Ovo se ističe u obavezujućem "mišljenju" poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kojoj se, nakon što joj Crkvena opština za Rašku oblast nije dovolila da ispuni amanet oca komuniste i podigne mu spomenik s petokrakom, žalila Vasovićeva ćerka Nelica Grujić. Na odgovor Brankice Jovanović ne postoji pravo žalbe.

Podsetimo, Timotije Vasović je, kako je i želeo, sahranjen bez sveštenika i verskog obrada i u tom delu Crkva, koja je opštini besplatno ustupila parcelu kod Petrove crkve za pravoslavno groblje, nije bilo problema. Međutim, problem je nastao zbog spomenika jer je Crkva prilikom ustupanja parcele postavila i uslov da svi spomenici moraju da budu sa krstom.

- Porodici Vasović jasno smo rekli da je groblje kod Petrove crkve pravoslavno i crkveno, a ne građansko i gradsko. Da u Novom Pazaru postoji gradsko i građansko groblje na kome bi mogli da se sahranjuju i ateisti, ne bi bilo ovakvih problema - objašnjava prota novopazarski Tomislav Milenković
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.