Radnici Fabrike vagona nastavljaju blokadu pruge

Izvor: Studio B, 10.Feb.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Fabrike vagona nastavljaju blokadu pruge

Radnici Fabrike vagona Kraljevo nastaviće blokadu pruge Kraljevo-Kosovska Mitrovica i Kraljevo-Požega, nezadovoljni ponudom Ministarstva privrede da im se isplate dve minimalne zarade, izjavio je predsednik štrajkačkog odbora Nenad Terzić.

"Nezadovoljni smo ponuđenim minimalcima, nema overe zdravstvenih knjižica i povezivanja radnog staža, do juna meseca nema ništa, i sva priča je otprilike da se čeka dok se formira Vlada (nakon izbora), i to je to", rekao je Terzić >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << agenciji Beta.   

On je kazao da će sutra radnici Fabrike vagona najverovatnije blokirati i Ibarsku magistralu. "Jedan broj štrajkača će noćas ostati na blokadi pruge, a sutra je moguće da postavimo jedan kamion na prugu, a da zatim odemo da blokiramo Ibarsku magistralu, što zavisi od dogovora tokom sutrašnjeg dana", rekao je Terzić.   

Radnici FVK, koja broji oko 800 zaposlenih, nalaze se u osmomesečnom štrajku zbog neisplaćivanja između 15 i 20 zarada, neoverenih zdravstvenih knjižica i nepovezanog radnog staža u poslednje tri godine. Protesti su nedavno radikalizovani izlaskom radnika na ulice, a od jutros i jednodnevnom blokadom pruge Kraljevo-Kosovska Mitrovica i Kraljevo-Pozega kod Ložionice.

 

Ministarstvo: Radnici Fabrike vagona će dobiti dva minimalca

 

Vlada Srbije će isplatiti dve minimalne zarade radnicima Fabrike vagona iz Kraljeva, a predstavnici sidikata zamoliće štrajkače da privremeno obustave proteste, saopštilo je Ministarstvo privrede Srbije.

Kako se navodi u saopstenju, to je dogovor sa sastanka vršioca funkcije ministra privrede Srbije Igora Mirovića s predstavnicima štrajkačkog odbora u Fabrici vagona iz Kraljeva, lokalne samouprave i zastupnicima državnog kapitala u tom preduzeću.   

Ističe se i da će Vlada Srbije pokrenuti postupak kontrole poslovanja i trošenja novca u Fabrici vagona u Kraljevu. Ministarstvo privrede, predstavnici sindikalnih organizacija i rukovodstva Fabrike vagona iz Kraljeva intenziviraće dijalog radi potpisivanja memoranduma kojim će biti utvrđeni rokovi i mehanizmi kojim će Ministarstvo privrede pomoći u rešavanju problema socijalnog programa i realizacije otpremnina.   

 
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Radnici Fabrike vagona nastavljaju blokadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2014, 00:48

Oko 250 radnika Fabrike vagona iz Kraljeva blokiralo je jutros prugu kod Starog groblja u Kraljevu, u delu gde se vozovi iz pravca Kragujevca razdvajaju za Čačak i Rašku. Vršilac dužnosti ministra privrede Igor Mirović najavio je danas da će Vlada Srbije, radi privremene finansijske konsolidacije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.