Izvor: RTS, 27.Jan.2021, 00:02

Mnogo toga ne znamo o životu Stefana Nemanje, ali znamo najvažnije – ujedinio je srpske zemlje

Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije koja je Srbijom vladala puna dva veka i po kojoj je nazvana cela jedna epoha u srpskoj istoriji, po zapisima njegovih sinova, rodio se u Zeti, u Ribnici, na području današnje Podgorice, gde je njegov otac izbegao iz Raške. Tu je i mesto njegovog krštenja i toponimi koji upućuju na velikog župana, u monaštvu svetog Simeona mirotočivog.
Nemanjini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sinovi - Stefan Prvovenčani i Sv. Sava, pišu da je Stefan Nemanja rođen u Ribnici, u Dioklitiji, odnosno Zeti, a iz zapisa o vremenu njegove smrti u 86. godini, izvodi se 1113. kao godina njegovog rođenja.

O precima nema pouzdanih podataka, a ime oca u istoriografiju uvodi otkriće ktitorskog natpisa kneza Miroslava, Nemanjinog brata, na crkvi Sv. Petra i Pavla u Bijelom Polju - gde Miroslav sebe naziva - sinom Zavidinim.
Fragmentarnost, pa i nedostatak pouzdanih pisanih izvora, mnogo toga iz Nemanjinog života čini nedorečenim, ali je savršeno jasno da je, zaslugom ovog ujedinitelja srpskih zemalja od zetskog primorja, do Pomoravlja, Srbija stekla ravnopravno mesto u zajednici hrišćanskih naroda Evrope.
"Dosta je tih veza što se sačuvalo svih ovih vjekova, koje podsjećaju uvjek na to da je djedovina Simeona Mirotočivoga, upravo današnja Podgorica, ili, kako se nekada zvala - Ribnica. Sveti Simeon je, po predanju, kršten u crkvi Svetog Đorđa, tu je primio svetu tajnu krštenja, a po istočnom obredu, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Rasu primio miropomazanje", navodi protojerej Nikola Pejović.
Vezu sa svetorodnom lozom Nemanjića, podsećaju u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, dokazuju i tapije Stefana Prvovenčanog, kralja Milutina i cara Dušana, koje mesta, poput Momišića ili prostor na kome je podgorički Saborni hram, označavaju metohom hilandarskog manastira.
"Kolika je ta veza Svetog Simeona sa njegovom rodnom Podgoricom i današnjom Crnom Gorom, možda najbolje oslikavaju stihovi kralja i gospodara Crne Gore, Nikole I Petrovića, koji 1912. godine, piše pjesmu o Svetom Savi, i govoreći o Crnoj Gori, u jednom od tih stihova kaže: A da nam je ona ljepša, sloboda je resit (krasit) mora/slobodi je kolijevka, Nemanjina Crna Gora", dodaje protojerej Nikola Pejović.
Nad ušćem Ribnice u Moraču, pre nekoliko godina osnovan je manastir Svetog Simeona Mirotočivog. Njemu je posvećen i sabor koji se u Podgorici održava svake godine, a mladar njegove loze, donet iz Hilandara, odavno daje plodove.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.