Izložba digitalnih printova Galerije Matice srpske od sutra u Temišvaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba digitalnih printova Galerije Matice srpske od sutra u Temišvaru

Galerija Matice srpske nakon uspešnih gostovanja u Muzeju Hercegovine u Trebinju, Galeriji Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje "Gradac" u Raški i Domu civilnih zajednica u Pečuju, nastavlja sa predstavljanjem izložbe digitalnih printova "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske" u zemlji i regionu. Sutra od 19.00 sati izložba će biti otvorena u Sedištu Saveza Srba u Temišvaru.

Izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske priređena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u Galeriji Matice srpske tokom leta 2018. godine, u okviru programa obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou. Izložbom su predstavljena umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: nasleđe, sloboda, progres i raznolikost.

Kako bi i publika u regionu i u drugim evropskim zemljama imala priliku da kroz komunikaciju sa umetničkim idejama sagleda jedno moguće promišljanje evropskih vrednosti i fenomena, osamnaest najreprezentativnijih umetničkih dela sa izložbe Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske odštampano je na platnu i papiru. Na ovaj način stvorena je svojevrsna "putujuća izložba" i otvorena je mogućnost da se posredstvom digitalnih printova s odabranim umetničkim delima upozna veći broj ljudi.

Autori izložbe i tekstova u pratećem katalogu su mr Danilo Vuksanović, viši konzervator, Miroslava Žarkov, kustos, Luka Kulić i kustos, Stanislava Jovanović.

Na otvaranju će govoriti Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji i dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.