Premijerka: Vlada nastavlja sa ulaganjima u životnu sredinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2020, 04:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerka: Vlada nastavlja sa ulaganjima u životnu sredinu

Premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, šef Delegacije Evropske unije ambasador Sem Fabrici i predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić, obišli su danas kontrolnu zgradu i postrojenja u fabrici za preradu otpadnih voda u Raškoj. Premijerka je poručila da vlada nastavlja sa projektima i ulaganjima u unapređenje životne sredine.

Brnabić je istakla da vlada sistemski planira projekte zaštite i unapređenja životne sredine što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokazuje i projekat izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Raški.

Taj projekat, kako je pojasnila, finansiran je iz predpristupnih fondova EU, IPA 2013. godine. Vredan je više od šest miliona evra.

Brnabić je zahvalila partnerima iz EU na finansiranju važnog projekta, te dodala da je sufinansiranje Srbije bilo 10 odsto u oblasti infrastrukturnih radova i 18 odsto u opremi.

"Nastavljamo sa projektima unapređenja i zaštite životne sredine, a jedan od fokusa je prečišćavanje i prerada otpadnih voda, kako bismo sačuvali naše reke za generacije koje dolaze", rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je u razvojnom programu "Srbija 2025" planirano oko milijardu evra za investicije samo u kanalizacione mreže i sisteme za preradu otpadnih voda, što, kaže, potvrđuje sistemski pristup.

Kao još jednu važnu stvar, Brnabić je rekla da je u decembru vlada usvojila poziciju za pregovaračko poglavlje 27, koje se tiče zaštite životne sredine, i uputila je u Brisel.

To poglavlje biće apsolutno najskuplje u celom našem predpristupnom procesu, podvukla je Brnabić.

"Nivo problema sa kojima se suočavamo, jer je Srbija bila zemlja koja je prethodnih godina imala mnogo prioritetnijih stvari, za sam život ljudi, najbolje pokazuje činjenica da je do sada Srbiji samo oko 10 odsto otpadnih voda imalo tretman", ukazala je Brnabić.

U tom smislu, navela je da joj je drago što je završeno prvo u nizu postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Raški i dodala da bi do kraja marta trebalo da bude završeno i postrojenje u Kruševcu u koje je uloženo 14 miliona evra.

Dodala je da je u decembru počela izgradnja postrojenja u Vranju, u koje se ulaže 12 miliona evra, te da su sledeći koraci i najveći projekti - priprema projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje u Nišu, koje će koštati 60 miliona, Kragujevac, gde je završena studija izvodljivosti za postrojenje vredno 55 miliona evra, Čačak, vredan 22 miliona evra i najveće postrojenje u Beogradu, gde se završavaju pregovori o finansiranju.

"Idemo ozbiljno u ovaj posao, koji je veliki i kojim se nismo bavili generacijama, decenijama. Danas je Srbija ekonomski i finansijski stabilnija, sposobna da se bavi problemom zaštite i unapređenja životne sredine", navela je Brnabić.

To su, kaže, stvari koje će suštinski promeniti Srbiju.

"To su skupe stvari, za koje je potrebna jača ekonomija i mi to danas imamo", dodala je Brnabić.

Dodala je da joj je drago što je poseta Raški i obilazak postrojenja za preradu otpadnih voda usledilo danas, kada je zaštita životne sredine aktuelna tema, te da se i danas pokazuje da se planira i radi u oblasti životne sredine i da će Srbija i u tom polju biti bolja u narednim godinama.

Ministar Goran Trivan izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno završenog projekta kojim će biti obezbeđena čista pijaća voda i savremeni sanitarni uslovi za preko 16.000 građana u ovom području, i očuvanje vodotokova dragocenih srpskih reka Raške, Zapadne Morave i Ibra. Ministar je ukazao da izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Raškoj predstavlja još jednu potvrdu značaja borbe za zdraviju i čistiju Srbiju, potvrdu podrške i pomoći Evropske unije Srbiji u postizanju evropskih ekoloških standarda, i rada Vlade koja je velikim brojem sistema za prečišćavanje otpadnih voda u investicionom planu potvrdila koliko veliki značaj pridaje ovom pitanju.

Trivan je čestitao lokalnom rukovodstvu na opredeljenju da zaštitu životne sredine izdvoje kao prioritetnu za rešavanje i ulaganje, i najavio pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, odnosno Vlade Republike Srbije u realizaciji još dva kapitalna investiciona projekta za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za područje Kopaonika i Jošaničke banje, što će dodatno doprineti unapređenju stanja životne sredine građana u ovom delu Srbije. Ovo nije samo ideja, dodao je, mi već radimo na tome, ali u toku je i izgradnja još 20 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom naše zemlje, naglasio je ministar Goran Trivan.

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici je, izražavajući zadovoljstvo zbog efikasno i uspešno završenog zajedničkog projekta, istakao da problemi zagađenja životne sredine nisu specifičnost samo Srbije, već je to globalno urgentno pitanje, zbog čega je Evropa ustanovila zeleni dogovor koji će uskoro biti i zakonodavno formulisan, i uložiće blizu jedan trilion evra s ciljem da Evropa do 2050. godine bude neutralna po pitanju emisije ugljenika. Fabrici je dodao da Evropska unija sličan zeleni dogovor izrađuje i za region čitavog Balkana, i izrazio očekivanje da će Srbija dati svoj doprinos u postizanju zajedničkih zelenih ciljeva.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda bila je prioritet rukovodstva Opštine Raška, jer donosi dobrobit građanima Raške, i bolji kvalitet života, naglasio je predsednik opštine Raška Ignjat Raktić, ali ono ujedno predstavlja podsticaj našim sugrađanima da ostaju na svojim ognjištima boreći se zajednički za boljitak i napredak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Brnabić: Nastavljamo sa unapređenjem životne sredine, nema potrebe za hitnim merama

Izvor: RTS, 16.Jan.2020

Premijerka Ana Brnabić obišla je kontrolnu zgradu i postrojenje u fabrici za preradu otpadnih voda u Raški i poručila da vlada nastavlja sa projektima unapređenja i zaštite životne sredine. Stanje u vezi sa zagađenošću vazduha će se poboljšati kako se budu promenile meteorološke prilike,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.