Izvor: RTS, 11.Avg.2020, 21:12

Zadužbine Nemanjića čuvaju srpsku istoriju i tradiciju

Kulturno-istorijski spomenici srednjovekovne Srbije gde se spajaju civilizacije zapadnog i vizantijskog sveta, ovog leta posebno, interesuju ne samo vernike. Za istoriju srpskog naroda od izuzetnog značaja je novopazarska crkva Svetih Petra i Pavla, najstarija hrišćanska sakralna građevina na Balkanu, ali i Nemanjićke zadužbine.
Raški veliki župan Stefan Nemanja smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara, zajedno sa sinom Savom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << utemeljivačem Srpske pravoslavne crkve.

Njegovu vladavinu odlikuje početak podizanja monumentalnih vladarskih zadužbina u autentičnom raškom stilu. Među njima je Studenica koja je 1986. upisana u svetsko kulturno dobro.
"Mi smo u Srbiji obišli pravoslavne svetinje. Poseban utisak odaju drevni manastri 12, 13. i 14. veka. U Studenici je upečatljiva arhitektura, ikonopis i predivno pojanje, koje krepi dušu", navodi sestra Olga, monahinja iz Moskve.
Da Studenica blista u sjaju vremena kada je i podignuta, brine pre svih monaško bratstvo.
"Svi ljudi vole da dođu u Studenicu, pravoslavni malo više, pošto više znaju o istoriji same Studenice", navodi Tihon Rakićević, iguman manastira Studenica.
Na području Starog Rasa očuvana je impresivna spomenička celina koja je u Uneskovom registru baštine od 1979. Srednjovekovna sakralna zdanja - Petrova crkva, Đurđevi Stupovi i Manastir Sopoćani Eparhije raško-prizrenske privlače ne samo istoričare umetnosti, fresko-slikare, vizantologe već i turiste.
Sopoćani su ključni spomenik u proučavanju vizantijske i renesansne umetnosti.
"Freska koja je osvojila svet, očarala sve ljude koji se bave umetnošću jeste Uspenije Presvete Bogorodice. Tu ima oko 30 kvdrata i upravo je ta freska proslavila i našu zemlju i Sopoćane", objašnjava arhimandrit Teoktist, iguman manastira Sopoćani.
Vladika raško-prizrenski Teodosije navodi da smo primili u nasledstvo veliko duhovno i kulturno bogatsvo.
"To su naši svet kraljevi podigli i evo do naših dana je to sačuvano", dodaje vladika raško-prizrenski.
Istorija, tradicija i kultura neizostavni su u stasavanju mladih, kako bi se te vrednosti prenele i budućim pokolenjima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.