Slučaj nestalog retrivera na Kosovu dokaz balkanske mafije pasa? VIDEO

Izvor: B92, 30.Sep.2019, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj nestalog retrivera na Kosovu dokaz balkanske mafije pasa? VIDEO

Porodica Vasiljević iz Raške već mesec dana pokušava da pronađe svog ljubimca zlatnog retrivera. Sumnjaju da iza nestanka stoji preprodaja pasa.

Kako piše portal KoSSev Bili, zlatni retriver, iznenada je nestao. U potrazi za njim koja traje već mesec dana porodica Vasiljević zakucala je na mnoga vrata, a put ih je odveo i do Kosovske Mitrovice. Međutim, Bilijeva sudbina i dalje ostaje nepoznanica.

Vasiljevići su porodično otišli na godišnji odmor, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je Bili ostao da čuva kuću. Jednoga dana, osoba koja je pazila Bilija zatekla je praznu kućicu.

Branko Vasiljević iz Raške, koji je vlasnik ovog psa, u razgovoru za KoSSev kaže da su ubrzo pri povratku sa odmora dobili informaciju da se njihov ljubimac nalazi u lokalnom azilu za pse.

"Otišli smo da uzmemo psa, ali nisu hteli da nam ga daju odmah, navodno, čekaju se neki papiri i rekli su nam - dođite sutra. Sutra ujutru rekli su nam (u Komunalnom preduzeću) nema potrebe ni za kakvim papirima, idite, uzmite psa. Sa velikom srećom i radošću smo to prihvatili, celu noć nismo ni spavali, da dočekamo svog psa", kaže on.

Međutim, kada su došli do azila, Bili više nije bilo tu. "Ubeđen sam da su nam kuče prodali", dodao je Branko. On kaže i da je odmah prijavio nestanak ljubimca nadležnim organima, ali i da je čuo mnogo verzija o tome kako je do nestanka njegovog psa došlo i veruje da postoji organizovana krađa psa.

"Kružile su razne priče – navodno da je preskočio ogradu, laganje i laganje koje je trajalo danima. Smatram da nam to veče nisu dozvolili da ga uzmemo da bi ga oni prodali, sto odsto sam ubeđen da je to kuče prodato", istakao je on.

Jedna od verzija koju je kasnije čuo je da je te noći izbio požar u blizini azila, na smetlištu, te da je "kuče pobeglo radniku koji to nije prijavio jer navodno hoće da ga isteraju sa posla". Te noći, kako im je rečeno, po rečima Vasiljevića, Bili je bio jedini pas koji je pobegao, iako nije bio jedini pas u boksu u kojem je bio smešten.

Tvrdi da su mu iz Komunalnog preduzeća u ovom gradu ponudili 400 evra kao kompenzaciju – iznos koji je platio kada ga je kao štene kupio, ali da on na to navodno nije hteo da pristane. Takođe tvrdi i da im je iz Azila i Komunalnog preduzeća u Raški nuđen pas – maltezer, a koji vredi 2.000 evra, "kao kompenzacija".

Kaže i da su se obraćali mnogim udruženjima za zaštitu životinja, ali i da Bilija nikako nisu mogli da pronađu.

"Tako da bih ovim putem molio sve – ko god može da nam pomogne – ko god bude pronašao mog psa – uslediće velika nagrada pronalazaču – koliko pas vredi, 400 evra", navodi Vasiljević.

U petak uveče na stranici portala KoSSev na Fejsbuku objavili smo fotografiju sa informacijom jednog od čitalaca da je na ulicama Kosovske Mitrovice primećen zlatni retriver, i da je veoma uplašen.

U nedelju, u večernjim satima, desetogodišnja Dana Vasiljević s bratom, majkom i ocem Brankom, uputila se iz Raške ka Kosovskoj Mitrovici. Željno su iščekivali da ponovo vide Bilija i nadali su se da će sa druge strane vrata biti baš on.

Kada su se vrata kuće u koju je pronađeni ljubimac privremeno bio udomljen otvorila, odmah su znali da to nije Bili.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.