Trafo stanicu koristili kao cvećaru

Izvor: Politika, 02.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trafo stanicu koristili kao cvećaru

Vlasnik kafića preko puta zgrade tehničkih fakulteta u obližnjem trafou napravio stovarište pića za svoj kafe

To što je sugrađanka iz Katanićeve ulice zaključala stan, ostavivši u njemu zapušenu ve-ce šolju, i otišla ne sanjajući da će fekalije da se izliju u obližnji trafo i dovedu do nestanka struje u njenoj zgradi i okolini, nije prvoaprilska šala, već zbilja koja je preksinoć „pomrsila konce” celom komšiluku. Ova neodgovornost najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je pogodila muški deo populacije u kraju jer se sve događalo u vreme prenosa utakmice Partizan – CSK, pa su nestrpljivo prigovarali radnicima „Elektrodistribucije” i „Vodovoda”, koji su dva sata čekali da se stanarka vrati i otključa im vrata kako bi otklonili kvar.

U EDB-u naglašavaju da ovo međutim i nije veliko iznenađenje za njih jer su se u poslednjoj deceniji izborili sa sijaset šokantnih slučajeva neodgovornosti sugrađana koji su se ponekad završavali sličnom havarijom. Kako navodi Radisav Urošević, rukovodilac pogona 1, baš nedavno su radnici EDB-a tumarali Bulevarom kralja Aleksandra pokušavajući da pronađu trafo stanicu, za koju su bili sigurni da je tu negde. U zlo doba jedva su ustanovili da je mudri srpski preduzetnik baš oko tog trafoa nedavno ozidao montažni objekat u kome je otvorio prodavnicu. Šok je bio veći kada su videli da to nije mala, mobilna stanica, već da se iza vešalica sa „krpicama” krije trafo veličine 24 kvadratna metra. I ranije su imali sličan slučaj sa privatnikom koji je oko trafo stanice ozidao cvećaru.

To što rojevi komaraca, pa čak i pacovi i mačke, umeju da uđu u ove stanice i naprave kurcšlus i nije toliko čudo, koliko kao kada vlasnik kafića preko puta zgrade tehničkih fakulteta uđe u obližnji trafo i tu napravi stovarište pića za svoj kafe.

– Pa šta da vam pričam kada se događa da, na mestu gde je trafo postavljen u udubljenju, sugrađani naspu zemlju, izravnaju teren sa krovom i onda stanicu pod punim strujnim naponom koriste kao parking mesto. Oguglali smo na to da ograde postrojenje i ulaz zatrpaju šutom. Baš je nedavno sugrađanin tik uz vrata istovario toliko starih motora i mašina, pa smo dan i po čekali da komunalci to raščiste kako bismo zamenili jedan jedini osigurač – objašnjava Urošević.

Trafo stanice nisu tako male, ali jednu u Beogradu nepažljivi kamiondžija uspeo je da pomeri za čitava četiri metra. Teretnim vozilom naleteo je na nju i odgurao je u stranu. Na sreću, napominje Urošević, nije mu bilo ništa jer su ovi objekti dobro izolovani. Nikad se, međutim, ne zna kada će nekog od nesavesnih varnica da opeče, jer nije retkost da u novinama osvane naslov „Spržila ga struja dok je krao bakar iz trafoa”. Oni koji ne kradu bakarne žice već stanice EDB-a koriste za odlaganje pića mogu doživeti sličnu sudbinu.

D. Jokić

[objavljeno: 02/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.