ZASVIRALE TRUBE ZA PRVI MAJ KAO NEKADA: Tradicija duga sedam decenija probudila Čačane (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2021, 11:48

ZASVIRALE TRUBE ZA PRVI MAJ KAO NEKADA: Tradicija duga sedam decenija probudila Čačane (FOTO/VIDEO)

Duvački orkestar na ovo neradno jutro svira na nekoliko lokacija

I ovog jutra Čačane je probudila prvomajska budilica, a ulicama grada na Moravi prolomili su se zvuci trube Duvačkog orkestra KUD "Abrašević". Ova tradicija traje skoro sedam decenija i seća na neka prošla vremena, kada je budilica bila mnogo masovnija i trg bio mali za sve one koji su želeli da slušaju trubače.

- Prva budilica u organizaciji KUD "Abrašević" održana je 1953. Godine i od tada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se trudimo da sačuvamo tradiciju. Nekada je bila mnogo masovnija, ali ni sada ne damo da se ugasi ova simbolična manifestacija koja ima veliki značaj za Čačane - rekao je Srećko Vuković predsednik kud "Abrašević".

, a nezaobilazna je i najstarija kafana u Srbiji "Car Lazar" u kojoj su osnovane prve sindikalne organizacije.

- Tu je održana prva sednica sindikata pod parolom - osam sati rada, osam sati učenja i osam sati odmora. Tabla sa te tri osmice nalazi se i danas na ulazu te kafane. A tu je i osnovano i naše Kulturno umetničko društvo - kaže Vuković.

Stariji Čačani se prisećaju kako je proslava Prvog maja izgledela pre nekoliko decenija, na nekoliko lokacija peklo se prase, uživalo u druženju i odmoru na neradni dan.

- Prvomajski uranak bio je omiljeni događaj u životima mnogih. Sa zvucima trube smo se budili, izlazili na trg, a kasnije nastavljali do izletišta sa prijateljima. Vidim da se i danas Prvi maj proslavlja na mnogim izletištima, ali nekad je to bilo mnogo drugačije i imalo veću simboliku. Nadam se da u godinama koje dolaze nećemo zaboraviti našu tradiciju - kaže sedamdesetogodišnji Ilija Janković.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.