Sindikati i Praznik rada: Teško im je odvojeno, a još teže zajedno

Izvor: Danas, 01.Maj.2015, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati i Praznik rada: Teško im je odvojeno, a još teže zajedno

Beograd - Da se ne bi razdvajali po frontovima, a kako ne mogu svi zajedno, što potvrđuju godinama, dva najveća sindikata, bar se tako zvanično vode, biće na ulici, tačnije na Trgu NIkole Pašića, ostali će u "krugu svojih pristalica" obeležiti Praznik rada radno, organizovanjem foruma, razgovora na različite teme koje se tiču zaštite radničkih prava...Neki su svoj Prvi maj proslavili nekoliko dana ranije.

Zasada jedina dva sindikalna predstavnika u Socijalno-ekonomskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << savetu, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost i ove godine obeležavaju praznikzajedno. NJihova akcija počela je još u ponedeljak i to obeležavanjem godišnjice sindikalnog pokreta u Srbiji, ne samo u Beogradu, već i u Kragujevcu, Novom Sadu, Subotici i NIšu. UGS i SSSS takođe su napravili Prvomajski proglas, koji će biti objavljen na sajtovima svih sindikalnih organizacija. Istog dana u većim gradovima u Srbiji članovi najvećeg sindikata u zemlji lepili su "prigodne plakate sa prvomajskom porukom".

Dva dana je SSSS u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici i Kragujevcu imao kampanju posvećenu dostojanstvenom radu, afirmaciji i unapređenju prava zaposlenih i porukama vezanim za Praznik rada.

Centralni događaj je naravno okupljanje članova dva sindikata na Trgu Nikole Pašića, u 11 časova, u petak 1. maja. Iako je teško predvideti posećenost ovakvog skupa, u SSSS veruju da će ih biti barem 2.000. Na skupu će govoriti LJubisav Orbović i Branislav Čanak, kao lideri organizacija, a u planu je čitanje proglasa, ali i kraći performans. Učesnici skupa će se potom u koloni uputiti ka Slaviji, gde će biti položeno cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću, a u povratku, simbolično, biće ostavljena i poruka ispred Vlade Srbije.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović kaže da oni neće izaći na ulicu jer to nisu radili ni prethodnih godina. "Obeležićemo praznik, tako što će biti nekih granskih povereništava, oglasićemo se na taj način, ali na ulicu nećemo izlaziti", ističe Cvetanović.

Dan pred Prvi maj KSS bi trebalo da dobije partnera u sindikalnom životu, a to su članovi Industrijskog sindikata. Predsednik tog sindikata Dragan Matić kaže da su oni danas dogovorili saradnju sa KSS, koji je dobio reprezentativnost, i da će zbog toga narednog 1. maja imati mnogo više razloga da izađu na ulicu.

- Tek kada se udružimo imaćemo više razloga i tek tada će obeležavanje izlaskom na ulice imati više smisla. Trenutno nismo pozvani da učestvujemo, jer oni koji to organizuju ove godine su jedan od glavnih razloga zbog kog je radništvo u Srbiji tu gde jeste, napominje Matić. On kaže da su pre dva dana, zajedno sa predstavnicima vlasti, razgovarali na temu osnivanja radničkih veća koja bi omogućila da se glas radnika ubuduće više i bolje čuje.

- Došli smo do toga da dogovaramo nacrt zakona o radnim većima koji bi trebalo do jeseni da bude usaglašen. Ohrabreni smo time što je ministar rada zainteresovan da se to uredi zakonom, ističe Matić. On podseća da su radnička veća evropska dostignuća nastala na iskustvima zapadnih zemalja, a ne povratak socijalističkim savetima.

...Željko Veselinović, predsednik UGS Sloga kaže da su oni Prvi maj obeležili 25. aprila i da je to odluka koja doneta na njihovom Glavnom odboru. "S obzirom na to da se Prvi maj godinama organizuje iz neke navike, imamo situaciju da se pojedinačno okupljaju granski sindikati, penzioneri, pa onda političke partije koje polažu cveće na Trg Dimitrija Tucovića. Sve je to dovelo do toga da je ovaj praznik obesmišljen", navodi Veselinović. Izlazak na ulice u više kolona za njega je, kako kaže, doveo do toga da se Prvom maju gubi smisao.

- Time što smo se 25. aprila pridružili opoziciji na protestu u Beogradu mi želimo da pokažemo da smo sa onima koji žele nešto da učine, odnosno imaju snagu da to učine, ističe Veselinović jedan od razloga zbog kog su se odlučili na ovakvo obeležavanje Praznika rada. Drugi razlog je taj što bi izlaskom na ulice samo bili deo cirkuske predstave pojedinih sindikata, ali i političkih partija.

- U Evropi svake godine na ulice izlazi stotine hiljada radnika, a kod nas se to svodi na desetine pristalica i aktivista sindikata. Mi hoćemo da učestvujemo, ali treba da se napravi jedan širi front, koji bi, zašto ne, podržale i neke političke partije - napominje Veselinović. Ovako se sve, kako kaže, svodi na to da se roštiljanje iz prirode pretvorilo u "roštiljanje u gradu".

Na ulicu neće izlaziti ni članovi Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. NJihova predsednica Ranka Savić kaže da njih "iritira" da izlaze na ulicu u tri fronta.

- Samostalni sindikat je pre nas zakazao obeležavanje na Trgu, tako da smo odlučili da mi to ne radimo. Pokušali smo da se dogovorimo nešto sa njima, ali to ne ide, napominje Savićeva. Oni će Praznik rada obeležiti tako što će, kako kaže, pomoći ugroženim kolegama, ali je najvažniji događaj ovim povodom, a u njihovoj oprganizaciji, održan je juče u Sava centru.

"Efekti novog Zakona o radu nisu onakvi kako je vlada najavljivala, jedno od ključnih pitanja koje taj zakon nije rešio jeste pitanje zarada, jer samo 17 odsto privatnih poslodavaca u Srbiji redovno u dan isplaćuje zarade", rekla je Savićeva na forumu "Reforme po leđima radnika", koji je organizovala ASNS.

Savić je ukazala i da predviđanja MMF-a kažu da će stopa nezaposlenosti u Srbiji do kraja godine biti 20,7 odsto, a očekuje se 30.000 novih radnika bez posla iz preduzeća u restrukturiranju.

Cvetanović: SES i dalje ne funkcioniše

Nedostatak socijalnog dijaloga, ali i pomaci u kolektivnom pregovoranju obeležili su prethodni period, kaže predsednik KSS Ivica Cvetanović. Vlada Srbije, prema njegovim rečima, nije odmah uključila KSS u raspravu o Zakonu u radu, ali je KSS kroz kolektivno pregovaranje pokazao da zna dobro da radi svoj posao. "Većina je potpisala kolektivne ugovore i taj deo može da se oceni kao pozitivna aktivnost ove Vlade. Međutim, kada je reč o SES-u, on i dalje ne funkcioniše, postoje veliki problemi", napominje Cvetanović. U KSS nisu zadovoljni ni smanjenjem zarada u javnom sektoru i očekuju da će se to ubrzo promeniti jer "ne može samo javni sektor da snosi odgovornost". Prema njegovim rečima, pomaka ima i u zapošljavanju, ali politika zapošljavanja mora i dalje da se razvija. "Velika je represija, investicija ima malo, neophodne su subvencije malim i srednjim preduzećima i u tom smislu ćemo pritiskati Vladu", ističe Cvetanović. On napominje da KSS nikada nije bio za privatizaciju velikih sistema jer bi ona dovela do otpuštanja velikog broja ljudi, ali i do otuđenja tog profita.

Orbović: Počinje borba za "tri osmice"

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije LJubisav Orbović rekao je da je glavna poruka sindikata da borba za dostojanstven rad i radnička prava mora trajati svih 365 dana u godini. "Radnici u Srbiji prinuđeni su da se ponovo bore za čuvene tri osmice, osam sati rada, i osam sati odmora i osam sati kulturnog obrazovanja, jer zakonski ta prava postoje, ali u praksi radnici nemaju ni radno vreme, ni stalne prihode ni valjane uslove za rad", rekao je Orbović najavljujući okupljanje na Trgu. Za Orbovića su nedopustive izmene zakona o PIO u delu koji se odnosi na kaznene poene ukoliko se ne ispune oba uslova.

Čanak: Sada imate za 10 ćevapa, sledeći put ni za toliko

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak istakao je da je ranije bilo razloga da se ide na prvomajski uranak, a da sada ne može da razume one koji Prvi maj obeležavaju roštiljanjem jer je položaj radnika sve teži. "To je možda poslednji prvi maj da se tako obeležava, jer sada imate za 10 ćevapa, sledeći put nećete imati ni za toliko" rekao je lider Nezavisnosti. Čanak je rekao da je pravi pokazatelj kako se primena Zakona o radu odrazila u praksi to da su pojedini nemački privrednici odustali od investiranja u Srbiji i da su sindikati i ranije govorili da taj zakon neće rešiti probleme sa kojima se oni koji žele da posluju i ulažu u Srbiji suočavaju.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.