Ne dozvolite da vam krpelji pokvare izlet: Evo šta treba da uradite ako vas ujede ovaj insekt

Izvor: BKTV News, 01.Maj.2018, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne dozvolite da vam krpelji pokvare izlet: Evo šta treba da uradite ako vas ujede ovaj insekt

Prvomajske praznike obično provodimo u prirodi, često nismo svesni opasnosti koje vrabaju iz trave.

Naime, lekari upozoravaju da se za vreme izleta u prirodi čuvate od krpelja, koji se nalaze u poljima, visokoj nepokošenoj travi i žbunju.

Preporučuje se da boravak u travi izbegavate dok nosite haljine, suknje i kratke pantalone, ako biste izbegl iubod krpelja.

Foto: Pixabay/Ilustracija
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << />
Dr Ivana Begović Lazarević ranije je za naš portal navela da su obavezne mere prevencije pre svega košenje i uređivanje zelenih površina, izbegavanje boravka u šumovitim, naročito neuređenim područjima.

"Treba smanjiti površinu kože koja može biti izložena ubodima krpelja, a jedan od načina je nošenje odeće dugačkih rukava i nogavica. Na otkrivene delove kože, trebalo bi naneti i neki od repelenata protiv insekata. Poželjno je i da garderoba bude svetlih boja, jer to olakšava uočavanje ovog insekta. Posle boravka u prirodi, odeću treba promeniti i oprati", napominje dr Begović Lazarević.

Šta uraditi ako dođe do ujeda

Krpelja treba izvaditi iz kože što pre, u toku prvih 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije.

"Krpelja treba skinuti stručno, u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, čistom pincetom koja je prethodno dezinfikovana alkoholom. Pre odstranjivanja krpelja ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva - eter, alkohol, benzin, aceton, lak za nokte i dr. Ova sredstva izazivaju povraćanje crevnog sadržaja krpelja u kojem se mogu naći uzročnici krpeljskog encefalitisa", poručuje doktorka.

Foto: Wikipedia

Kako odstraniti krpelja

Najsigurnije je to učiniti u zdravstvenoj ustanovi. Krpelj se uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja tela.

"Pinceta se najpre malo povuče na gore, koliko je dovoljno da se krpelj odigne od kože, a zatim polako izvlači iz kože. Posle odstranjivanja krpelja ubodno mesto na koži treba dezinfikovati. Ukoliko ste sami pokušali da odstranite krpelja i u tome niste uspeli u celosti, ne pokušavajte da odstranite preostali deo već se obavezno obratite lekaru", savetuje dr Begović Lazarević.

Uživajte na izletima, ne uništavajte prirodu i vodite računa!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.