Najpozantije izletište pored Čačka puno posetilaca za Prvi maj: Ovčar Banja raj za ljubitelje netaknute prirode (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2021, 13:08

Najpozantije izletište pored Čačka puno posetilaca za Prvi maj: Ovčar Banja raj za ljubitelje netaknute prirode (FOTO)

Šetnje do vrhova Kablara i Ovčara, uređenim pešačkim stazama prava su atrakcija za posetioce

Broj stanovnika u maloj Ovčar Banji kod Čačka tokom praznika poveća se za nekoliko puta. Decenijama unazad to je jedno od omiljenih izletišta za Prvi maj u zapadnom delu Srbije, pa su primetne gužve od ranih jutarnjih sati.

- Ovčar Banja je tradicionalno mesto koje građani koriste za odmor tokom prvomajskih praznika. Ove godine spojeni su sa vaskršnjim, a >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ovaj kraj poznat je kao mala srpska Sveta Gora, pa će vernici obići naše manastire i crkve, koji datiraju jop od srednjeg veka i predstavljaju duhovni centar - izjavio je Vojin Jakovljević direktor TO Čačak.

koji su se odlučili za kativan odmor, umesto sedeljke i roštilja. A za sve ljubitelje jezera Međuvršje dostupna je i vožnja katamaranima.

- Tokom korona vorusa, sve više ljudi se odlučuju za beg u prirodu, a Ovčarsko-kablarska klisura sa svim svojim sadržajima i prirodnim lepotama postaje sve posećenija destinacija. U planu su i velika ulaganja u turističku infrastruktura, pa se nadamo da će u narednom periodu Ovčar Banja biti ucrtana na turističkoj mapi Srbije, mesto u kom se posetioci zadržavaju, a ne samo prolaze - naglašava Jakovljević.

Osim verskog i aktivnog, Ovčar Banja idealno je mesto za razvoj zdravstvenog turizma, jer se u samom centru nalazi čuveno lečilište, izvori termo-mineralnevode koja se koristi za lečenje još od rimskog vremena, preko srednjovekovnog i turskog perioda do stvaranja nove srpske države u XIX veku.

- Voda je homeoterma, slabo sumporovita. Lekovite komponente mineralne vode su makroelementi - kalcijum i natrijum; i mikroelementi - kalijum litijum, stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor. Voda pogoduje lečenju nekoliko indikovanih oboljenja: reumatskih, degenerativnih promena poput spondiloze i artritisa, sportskih povreda, kožnih oboljenja - kaže Jakovljević.

Jedna od najposećenijih lokacija ovog predela svakako je vrh planine Kablar. Legenda kaže da je njenim stazama hodio čak i Sveti Sava, a na 889 metara nadmorske visine, krasi je jedan od najlepših vidikovaca sa kog pogled puca na veličanstvene meandre Zapadne Morave.

- Vidikovac na Kablaru i zvanično se ubraja u pet najlepših u Srbiji, a to mesto beleži velike posete tokom cele godine. Vikendom ga obiđe nekoliko stotina ljudi, a neizbežna je ruta i za planinare. Napravljena je platforma na kojoj posetioci mogu bezbedno da se kreću, a da istovremeno uživaju u pogledu, a ugrađen je panoramer koji upotpunjava celokupni doživljaj - izjavio je direktor TO Čačak.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.