I O OVOME SE MISLILO NA VREME: Država će vam isplatiti minimalaca na način koji gazde neće moći da zloupotrebe

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Apr.2020, 11:51

I O OVOME SE MISLILO NA VREME: Država će vam isplatiti minimalaca na način koji gazde neće moći da zloupotrebe

Prva isplata prvog minimalca biće sredinom maja

Preduzetnici, mala i srednja preduzeća, ali i velike kompanije, mogu da računaju na podršku države od sredine maja, kada bi trebalo da dobiju prvu tranšu najavljene novčane pomoći za isplatu zarada zaposlenima, dok bi svi punoletni građani Srbije na svojim računima mogli da očekuju po 100 evra nekoliko nedelja po završetku vanrednog stanja.

Šta je namenski račun?

Namenski račun spada u klasične >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tekuće račune, a ostoje različite vrste tekućih računa. U zavisnosti od namene tekući račun može biti namenski a to podrazumeva da se koristi za tačno određeni tip transakcija.

U zavisnosti od toga ko je korisnik platnih usluga, može biti račun za fizička lica – potrošače i tekući račun za pravna lica i preduzetnike. Takođe, u zavisnosti od valute može biti dinarski i devizni, ali se očekuje da isplata minimalca bude svakako u dinarima

Pitanje koje se odmah nametnulo jeste kako će se taj novac isplatiti, odnosno da li će radnici dobijati novac direktno na račun svakog ponaosob, ili preko računa firme.

Međutim, najoptimalnije rešenje, a koje će biti očigledno i primenjeno jeste da se uplata tri minimalca obavlja preko namenskog računa.

Tako, svako preduzeće će morati da otvori poseban račun putem koga će se isplaćivati planirana sredstva. Na taj način novac će moći direktno da se daje zaposlenima bez ikakve mogućnosti zloupotrebe. Na taj način novac ne može da se koristi ni za šta drugo, i sprečile bi se zloupotrebe, rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

I u Privrednoj Komori Srbiji navode da još ima otvorenih pitanja i nedoumica, i da bi unarednim danima trebalo da dođe implementacije ekonomskih mera, kao i dokumenata.

U tom smislu, upravo je formiran i tim za implementaciju ekonomskih mera.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.