HLADAN TUŠ NAKON TROPSKIH TEMPERATURA: Stiže obojena kiša i oluja iz Sahare! Spremite se!  (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2021, 20:53

HLADAN TUŠ NAKON TROPSKIH TEMPERATURA: Stiže "obojena kiša" i oluja iz Sahare! Spremite se! (FOTO)

Izletnici, ali i oni koji ne proslavljaju Prvi maj na tradicionalan način - uz roštilj i druženje u prirodi, imali su priliku da uživaju u jednom od najtoplijih dana od početka godine.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, danas su temperature dostizale i 30. podeok u Banatskom Karlovcu. Ali, već večeras stiže hladan tuš, najavljuju meteorolozi.

Kako su saopštili iz Republičkog hidrometeorološkog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zavoda (RHMZ), naredna dva sata ponegde na jugozapadu, istoku, severoistoku i u centralnim krajevima Srbije mestimično je moguća kratkotrajna kiša.

- Na zapadu i severu Bačke očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom - dodaje se u saopštenju.

Meteorolog Đorđe Đurić napominje da nas do kraja dana očekuje veoma toplo i vetrovito vreme, ali i sa "pljuskovima koji će sadržati čestice pustinjskog peska iz Sahare".

- Oblačni sistem sa kišom i pljuskovima koja je prethodno zahvatila južne predele Srbije, trenutno se izmestila iznad zapadnih, centralnih i jugoistočnih predela Srbije i nastaviće put prema kraju dana dalje ka severu i severoistoku. Dakle, ovaj padavinski sistem premešta se u snažnoj jugozapadnoj visinskoj struji prema severoistoku - objašnjava Đurić.

On napominje da će uslova za kišu i pljuskove sa grmljavinom biti u našoj zemlji i tokom večeri i noći između subote i nedelje.

- U nedelju ujutro i pre podne sunčano, samo ponegde još izolovani pljusak. Potom, tokom prepodneva sunčano, a zatim sledi povećanje oblačnosti - napisao je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Do kraja dana veoma toplo i vetrovito, ali i sa pljuskovima koji će sadržati čestice pustinsjog peska iz Sahare....

Posted by Djordje Djuric on Субота, 01. мај 2021.

Osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike, prethodnih dana, ali i ovog vikenda, pristižu i velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare, pa tako pada "prljava", tačnije "obojena" kiša.

Maksimalna temperatura juče je prvi put ove godine dostigla 30 stepeni Celzijusa, kaže Đurić.

- U Ćupriji i u Kruševcu je izmereno 30 stepeni, a u Nišu i u Leskovcu 31, tako da je juče zabeležen prvi tropski dan u Srbiji, a do je dan kada makismalna temperatura dostigne ili pređe 30 stepeni - napominje meteorolog.

Maksimalna temperatura u nedelju će biti, prema prognozi meteorologa, od 23 stepena Celzijusa na severozapadu do 28 na jugoistoku Srbije.

- Pred kraj dana u severnim, a tokom večeri i noći i u centralnim predelima Srbije skretanje vetra na severozapadni, uz pad temperature i tek ponegde slaba kiša. U ponedeljak svežije za 5 do 10 stepeni u odnosu na vikend. Biće uglavnom suvo. Od utorka sunčano i toplije, uz temperature od 20 do 25 stepeni, ali uz sveža jutra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.