Dan slovenske pismenosti – kako se čuva jezik

Izvor: RTS, 24.Maj.2020, 15:29

Dan slovenske pismenosti – kako se čuva jezik

Dan slovenske pismenosti i kulture tradicionalno se proslavlja 24. maja u znak sećanja na Ćirila i Metodija, misionare, kulturne i političke diplomate, tvorce prvog slovenskog pisma. Taj dan je praznik u čitavom slovenskom svetu, a odlukom Vlade Republike Srbije od prošle godine obeležava se i kod nas.
Očuvanje identiteta održava društvo, a bez jezika nema ni nacije. Spomenici, ulice i datumi posvećeni su osnivačima slovenskog jezika. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Prvo pismo Slovena, stvorili su Ćirilo i Metodije a njihov rad uz opismenjavanje Slovena bio je doprinos svetskoj kulturi i civilizaciji.
Pojam stari Sloveni označava sve slovenske narode u periodu pre primanja hrišćanstva. Staroslovenski je prvi pisani slovenski jezik na osnovu govora južnih Slovena iz okoline Soluna.
Sloveni obuhvataju veliki deo Evrope i znatan deo Azije, pa samim tim slovenske jezike govori oko tri stotine miliona ljudi. Slovenske jezike delimo na tri grupe:
Istočnoslovenska grupa – ruski, ukrajinski, beloruski
Zapadnoslovenska grupa – poljski, češki, slovački, lužičkosrpski
Južnoslovenska grupa – srpski, bugarski, makedonski, slovenački, bosanski, hrvatski, crnogorski
U vreme kada jezici trpe različite udare i zahtevaju pitanja i posebne odgovore, važno je podsetiti na značaj pisma i narodnog jezika.
O tome da ovaj datum upozorava da su jezik, pismenost i kultura najbolje vezivno tkivo, navodi i ministar kulture.
"Ovaj praznik prilika je da se podsetimo značaja pismenosti, pisma i narodnog jezika koji su kroz tamu vekova često bili jedini a uvek najvažniji zalog opstanka i svetionik za slobodu srpskog naroda", navedeno je u saopštenju.
Pismo je živo onoliko koliko se primenjuje a jezik se čuva visokim nivoom kulture.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ko su bili "slovenski apostoli"

Izvor: RTS, 24.Maj.2020

Dan slovenske pismenosti i kulture tradicionalno se proslavlja 24. maja u znak sećanja na Ćirila i Metodija, misionare, kulturne i političke diplomate, tvorce prvog slovenskog pisma. . Taj dan je praznik u čitavom slovenskom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.