Dan Ćirila i Metodija - Dan slovenske pismenosti i kulture, od danas i državni praznik

Izvor: KMnovine.com, 24.Maj.2019, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Ćirila i Metodija - Dan slovenske pismenosti i kulture, od danas i državni praznik

Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture, državni je praznik koji će se prvi put obeležiti ove godine - na današanji dan, 24. maja.





Ovaj novi datum postao je državni praznik nakon što je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji.

"Ovim praznikom obeležavaće se Dan slovenske pismenosti i kulture, koju su utemeljili slovenski prosvetitelji >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma - glagoljice", saopšteno je ranije iz Vlade. Iako se slavi, novi državni praznik obeležiće se radno, odnosno radni je dan.


PROČITAJTE JOŠ: 
Jezik i pismo kao osnova nacionalnog i ličnog identiteta (1) - KM NovineTekst je objavljen u zborniku radova sa okruglog stola " Ko razara srpsku kulturu?", održanog u organizaciji Srpskog udruženja "Ćirilica" Savindana 2014
Inače, Ćirilo i Metodije bili su dva brata, rođena u Solunu, u kući znamenitih roditelja. Stariji brat Metodije proveo je kao ofcir deset godina među Slovenima i tako naučio slovenski jezik.





Po povratku u Grčku zamonašio se, a malo posle toga pridružio mu se i mlađi brat Kirilo. U Carigradu su sastavili slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moravsku da šire veru Hristovu, a umnožene crkvene knjige davali su sveštenicima koji su nastavili rad na prosvećivanju.

Na papin poziv stigli su u Rim, gde se Ćirilo razboleo i umro 869. godine. Metodije se vratio u Moravsku i nastavio širenje vere među Slovenima sve do smrti 885. godine. Njegovo delo nastavili su njegovi učenici sa Klimentom i Naumom na čelu, koji su sastavili drugo pismo ćirilicu.


PROČITAJTE JOŠ:  Za mališane: aplikacija za pisanje ćiriličnih slova - KM NovineNećete im na taj način oduzeti detinjstvo niti uskratiti vreme za igru. Svaki trenutak koji provedu s vama u učenju kroz igru za njih je milion puta veći užitak od gledanja crtanog filma ili igranja igračkama.



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
 Izvor: KM novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.