Zbog većeg broja dece u grupama, roditelji zabrinuti za bezbednost u prokupačkom vrtiću

Izvor: JužneVesti.com, 10.Sep.2019, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog većeg broja dece u grupama, roditelji zabrinuti za bezbednost u prokupačkom vrtiću

Iako Zakon o predškolskom obrazovanju nedvosmisleno predviđa maksimalan broj dece u jednoj grupi u različitim uzrastima, sve grupe Predškolske ustanove Neven u Prokuplju popunjene su i sa više od 20 % od zakonom dozvoljenog broja, zbog čega su roditelji zabrinuti za bezbednost i kvalitet boravka u vrtiću.

Nadležni kažu da nema mesta zabrinutosti roditelja, ali da je i to trenutno jedino moguće rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kako bi se izašlo u susret velikom broju roditelja koji, zbog posla i drugih obaveza, moraju mališane da ostavljaju u vrtiću.

U svim grupama, od jaslenih do najstarijih, broj "viška dece" po grupi je od 2 do 7, a direktorka Nevena Vesna Jovanović kaže da su zbog povećanog broja dece, a uslovljeni nedostatkom smeštajnih kapaciteta i kadrova zbog zabrane zapošljavanja, birali najbolje rešenje koje bi roditeljima omogućilo da mogu da rade, a da im za to vreme deca budu na sigurnom.

Tačno je da u grupama imamo nešto veći broj dece od zakonom propisanog. To je privremeno rešenje i mi već tražimo način da sve uskladimo sa propisima. Najveći problem je nedostatak kadrova, jer ne možemo nikoga da primimo, a nemamo dovoljan broj vaspitača. Uskoro počinje da se gradi i novo obdanište, tako da će se u narednom periodu sve rešiti. Ono što odgovorno tvrdim, kvalitet čuvanja, obrazovanja i bezbednost dece u našim objektima se ni jednog trenutka ne dovodi u pitanje – rekla je direktorka Jovanović.

Ona podseća da u 5 objekata u sklopu PU Neven -Biseri, Radost, Bajka i Bambi 1 i 2, kao i isturenim objektima u školama na terenu, ima oko 1.000 polaznika uzrasta od 6 meseci do polaska u školu, od toga oko 800 u celodnevnom i 200 u poludnevnom boravku.

Roditelji koji su nam ukazali na ovaj problem, nisu želeli javno da komentarišu svoju zabrintost, ali kažu da su uputili dopis nadležnim službama kako bi se rešio problem, te da im je cilj da se njihovoj deci obezbede pre svega bezbednost, ali i optimalni uslovi za boravak u vrtiću u skladu sa Zakonom.

Mi nemamo zamerke na stručnost i rad vaspitača PU Neven, ali je maksimalan broj dece propisan Zakonom s razlogom, pre svega zbog njihove bezbednosti, kvaliteta brige o njima, kao i dozvoljene kvadrature prostora u kome su smeštena deca – tvrde roditelji.

U Gradskoj upravi u Prokuplju su potvrdili da imaju saznanja o višku primljenih mališana po grupama i ističu da rade na rešavanju problema.

Već na narednoj sednici Gradskog veća doneće odluku o povećanju broja dece za zakonom propisanih 20 odsto, čime će pojedine grupe biti u okvirima koji se propisuju – kažu u Gradskoj upravi.

Ipak, trajno rešenje najavljuju u narednom periodu, kada će početi izgradnja novog vrtića koji će podmiriti potrebe smeštaja mališana na teritoriji grada Prokuplja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.