Za restauraciju tvrđave na Hisaru 20 miliona dinara iz republičke kase

Izvor: JužneVesti.com, 19.Jul.2019, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za restauraciju tvrđave na Hisaru 20 miliona dinara iz republičke kase

Sanacija bedema i popravka oštećenih delova zida, kao i osvetljenje prostora samo su neki od radova u okviru restauracije srednjevekovne tvrđave na najpoznatijem prokupačkom šetalištu - na brdu Hisar iznad Prokuplja. Radovi koštaju 20 miliona dinara, a finansiraju se iz budžeta Ministarstva trgovine i telekomunikacija. Tako će, najkasnije za godinu dana, prema najavama, Prokupčani dobiti potpuno uređeno mesto za razne >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kulturne manifestacije.

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović kaže da je u planu i izgradnja letnje pozornice na ovom prostoru, a u fazi izrade projekta je i kompletna dogradnja tvrđave, odnosno vraćanje u njen prvobitni oblik iz doba srednjeg veka. Novo mesto za kulturne sadržaje; foto: Lj. M.

Projekat u ovoj fazi restauracije, s obzirom da se radi o istorijskom spomeniku kulture, uradio je Zavod za zaštitu spomenika u Nišu.

Projekat "Konzervatorsko-restauratorski radovi na kuli i bedemima gornjeg grada utrvrđenja na Hisaru i postavljanje letnje pozornice",obuhvata niz radova koji će pre svega zaštititi već urušeni bedem tvrđave, a onda i doprineti funkcionalnom lepšem izgledu čitavog prostora. Sa završetkom radova, ovo će biti važan deo turističke ponude grada Prokuplja jer će montažna letnja pozornica biti kapaciteta 150 mesta za sedenje, uz već završen spomen park junacima Gvozdenog puka koji je prošle godine svečano otvoren - rekao ja Simonović.

Gradonačelnik kaže da ideja o obnovi srednjevekovne tvrđave na Hisaru datira od pre nekoliko godina, ali da je kompletan projekat završen prošle godine a da su se sada stekli uslovi i za njegovu realizaciju. Radovi bi trebalo da budu završeni za godinu dana; foto: Lj. M.

Napominje i da će izvođač radova morati strogo da vodi računa kako bi čitav prostor zadržao autentičan izgled, te da će to mesto u narednom periodu biti centar kulturnih dešavanja u gradu. Inače, u okviru projekta, osim sanacije, restauracije i konzervacije bedema tvrđave, biće izgrađena i staza do same tvrđave kao i osvetljenje i pozornica.

Iz gradske uprave ističu da će realizacijom projekta, doprineti očuvanju kulturnog identiteta i istorijskog nasleđa Prokuplja.

Inače, sam kompleks Hisar, proglašen je za kulturno dobro još 1961. godine, a 1983. godine je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Na početku brda Hisar, nalazi se crkva Svetog Prokopija, kao i Jug Bogdanova crkva, Spomen-kosturnica poginulim borcima u Drugom svetskom ratu.

Tu je još i plato sa sa bistama pesnika Rada Drainca i slikara Bože Ilića, kao i spomenik Aleksi Saviću. Na samom vrhu Hisara, izgrađena je zadužbina "Savićevac" i Jug Bogdanova kula.

Čitav ovaj kompleks, počev od novoizgrađene zgrade Doma kulture, pa sve do vrha Hisara, biće mesto za mnoga kulturna dešavanja, a posebno kada se krene sa manifestacijama na letnjoj pozornici.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.