Vukosavljević i Danojlić na otvaranju Drainčevih književnih susreta

Izvor: Blic, 29.Avg.2017, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević i Danojlić na otvaranju "Drainčevih književnih susreta"

Polaganjem cveća na bistu Radeta Drainca na Hisaru, danas su u Prokuplju počeli 48. "Drainčevi književni susreti".

Cveće su položili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ovogodišnji dobitnik nagrade „Drainac“ Milovan Danojlić, koji je tom prilikom pročitao i dve svoje pesme „To je moja zemlja“ i „Dunja“.

Ministar Vukosavljević je potom u svačanoj sali Skupštine opštine Prokuplje zvanično otvorio „Drainčeve književne susrete“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << primetivši da ta manifestacija nije dovoljno poznata u javnosti, a da je sećanje na velike pesnike „dug našoj prošlosti i kulturi“, zahvalivši stanovnicima Prokuplja što na dostojan način čuvaju uspomenu na Drainca.

On je naglasio da je Drainac pevao divnim srpskim jezikom do tada nezabeleženim, ako se izuzmu Miloš Crnjanski i Rastko Petrović, da se mučio tokom života, ali da njegova duša danas živi u svetu umetnosti medju velikanima.

Vukosavljević je ponovio nastojanje Ministarstva kulture i informisanja da se temeljno sprovodi politika decentralizacije kulture, uveren da „Srbija ne sme biti organizam sa velikom glavom i atrofiranim ostalim delovima tela“.

On je izrazio nadu da su u proteklom periodu uspeli kroz različite konkurse da pomognu gradove na jugu Srbije, koji su tokom istorije bili i danas jesu rasadnik talenata i marljivih kulturnih pregalaca koji doprinose razvoju svoje sredine.

Vukosavljević je skrenuo pažnju na bogato materijalno kulturno nasledje i razvijeno savremeno stvaralaštvo u gradovima na jugu Srbije kojima je potrebna finansijski podsticaj i obećao da će nastaviti da pomažu Prokuplje.

Govoreći o laureatu nagrade „Drainac“, Vukosavljević je naglasio da je Danojlić osobena ličnost srpske kulture i odao priznanje žiriju koji je prepoznao tu osobenost.

„Danojlić je napisao brojna pisam bez adrese sa „paskalovskom mudrošću“ i ako ona stignu na naše adrese, znaćemo bolje na kojoj adresi živimo i koliko je ona značajna“, istakao je ministar Vukosavljević.

Danojliću je za zbirku pesama “Životi, životi” uručena nagrada „Drainac”, koju dodeljuje Narodna biblioteka “Rade Drainac”.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Goran Maksimović, Gordana DJilas i Dragan Barjaktarević uz ocenu da Danojlić u zbirci pesama “Zzivoti, životi” daje snažnu lirsku ispovest u kojoj sažima svakolika životna iskustva i izvodi zaključke o smislu života, prolaznosti i smrti, ljudskim radostima i patnjama, kao i o razlozima za neprsetanu borbu i traganje za onim najvrednijim u ljudskom biću.

“Prožeta izrazitom misaonošću, ironijom i samoironijom, a iskazana snažnim jezikom, lirika Milovana Danojlića potvrdjuje da je lirski govor najpouzdaniji put da spoznamo sebe, svet u kome živimo i kosmičke prostore prema kojima težimo”, istaknuto je u obrazloženju žirija.

O Danojlićevom delu govorio je predsednik žirija Maksimović, a laureat je zahvalio na nagradi prigodnom besedom o Draincu.

Danojlić se prisetio da se sa Drainčevom poezijom sreo pre 62 godine kada je došao u Beograd sa željom da živi i preživi i uči.

“Već sa prvim koracima i nagonom ptice selice pronašao sam put do Narodne biblioteke smeštene onih godina na samom kraju Knez Mihailove ulice. Kafanski poznanici na koje sam kao beskućnik bio upućen, svi u daljoj ili bližov vezi sa književnim poslom, skrenuli su mi pažnju na pesnike i pripovedače čije se knjige nisu mogli naći u knjižarima niti su im imena rado i cešto pominjana. Gotovo šapatom su prenošena od usta do usta imena Crnjanskog, Rastka Petrovića, Nastasijevića pa tako čuh i za Drainca”, prisetio se Danojlić.

On je naglasio da ga je Drainac privukao snagom i širinom glase, buntovnim stavom prema svakidašnjici, odbojnošću prema društvenim konvencijama s kojima sam silom prilika i sam bio u sukobu.

Danojlić je rekao da se tada identifikovao sa Draincem na dva plana - na životnom i duhovnom i poručio prisutnima: “Prepoznajmo se u njegovoj bespoštednoj iskrenosti i plemenitosti”.

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović rekao je da Prokuplje i njegove ustanove, kroz “Drainčeve književne susrete”, koja je jedna od najstarijih književnih manifestacija u Srbiji, doprinose ozbiljnijem proučavanju i popularizaciji Drainčevog dela i doprinose decentralizaciji kulture.

Ministar Vukosavljević je posetio i Narodnu biblioteku „Rade Drainac“ i poklonio komlet od 12 knjiga „Istorije civilizacije“ Vila Djuranta, a knjigama je nagradio i učenike Jelenu Stojković i Miloša Milića koji su na republičkim takmičenjima iz istorije i srpskog jezika ostvarili najbolji rezultat.

Direktor biblioteke Dragan Ognjanović zahvalio je Vukosavljeviću, istakavši da je on prvi ministar kulture koji je posetio Prokuplje tokom 48 godina koliko se organizuju „Drainčevi književni susreti“.

Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je ove godine blizu pet miliona dinara za izvodjenje radova na krovu i fasadi Narodnog muzeja Toplice i klimatizaciju Narodne biblioteke „Rade Drainac“ u Prokuplju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Milovanu Danojliću uručena Drainčeva nagrada

Izvor: Beta, 29.Avg.2017

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uručio je danas u Prokuplju "Drainčevu nagradu" književniku i akademiku Milovanu Danojliću.Vukosavljević i Danojlić položili su cveće na spomen bistu znamenitog srpskog poete Radeta Drainca i na taj način označili početak drugog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.