Usled nedostatka vlage jesenja setva na području Prokuplja još nije obavljena

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2018, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usled nedostatka vlage jesenja setva na području Prokuplja još nije obavljena

Optimalan rok za setvu, kraj oktobra, davno je prošao i tek nedavne padavine uslovile su da ratari po zimskom vremenu užurbano rade ovaj najvažniji poljoprivredni posao, izjavio je savetnik za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje Radovan Bjelica.

On je ratarima preporučio isključivo sejanje kvalitetnih sorti pšenice kao što su "Simonida", "Renesansa" i "Pobeda" i istakao da ovog puta zbog kašnjenja setvenih radova treba za 25 odsto da povećaju količinu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << semena i mineralnih đubriva.

"Pošto je optimalni rok za setvu prošao pre više od mesec dana, ratarima bih preporučio da sada seju tritikalu ili raž, zbog toga što ove kulture podnose kasniju setvu", izjavio je Bjelica.

Očekuje se da setva u prokupačkom kraju bude obavljena na površini od 2.870 hektara.

Najveće površine, skoro 2.000 hektara, biće zasejane pšenicom, dok će ječam biti zasejan na površini od 690, a krmno bilje na 170 hektara.

Zbog nedostatka vlage u zemljištu, jesenja setva na području Prokuplja još uvek nije obavljena.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.