Izvor: RTS, 06.Avg.2021, 16:35

Umetnici u čast slavnog slikara u njegovom rodnom kraju

U Prokuplju je otvorena izložba slika sa tradicionalne likovne kolonije "Memorijal Bože Ilića", koja je održana u rodnom kraju slavnog srpskog slikara.
Desetak srpskih slikara i ove godine u rodnom kraju Bože Ilića, na Belom Kamenu kraj Prokuplja, stvaralo je dela inspirisana duhom slavnog umetnika.

"Mnogo su bitne nama umetnicima kolonije. Pre svega zbog toga što se međusobno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << susrećemo, što se kaže, večito učimo jedni od drugih. Različiti su to senzibiliteti, različite poetike i uvek nešto novo ponesemo sa sobom", navodi profesor Zoran Čalija, slikar iz Beograda, a njegova koleginica Ivana Kostić, slikarka sa Stare Planine dodaje: "Pre svega mi je zadovoljstvo da budem u rodnom kraju Bože Ilića, a svakako je neprocenjiivo iskustvo profesori koji su u ovoj koloniji i starije kolege, delimo zajedno, stvaramo."
Ovoga puta bez kolega iz inostranstva, zbog pandemije, akademski slikari iz naše zemlje ostaviće zavičajnom muzeju Toplice dvadesetak značajnih dela.
"Dosta jako vrednih dela koja zaslužuju da budu čak i u muzejskim postavkama. Veoma sam zadovoljan i veoma sam srećan i mislim da je ovo perspektiva ne samo kulture, nego i samog Prokuplja", smatra profesor Dušan Rusalić, slikar iz Beograda.
"Interesantna stvar za ovogodišnju koloniju je to što imamo tri bivša predsednika ULUS-a, to su Dušan Rusalić, Zoran Čalija i Miroslav Lazović. Uz nekoliko profesora umetnosti u Beogradu i Nišu i uz mlade snage, mislim da ovaj saziv ovogodičnji predstavlja jedan dosta visok nivo slikarstva i onoga što se na likovnim kolonijama da videti", kaže Dragan Popović, viši kustos Galerije "Boža Ilić" u Prokuplju.
Radovi sa likovne kolonije izloženi su u Galeriji "Boža Ilić", povodom gradske slave Svetog Prokopija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.