Učestale krađe ogrevnog drveta u Toplici

Izvor: JužneVesti.com, 05.Nov.2018, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učestale krađe ogrevnog drveta u Toplici

Za prvih 9 meseci ove godine u Šumskom gazdinstvu “Toplica” koje se na teritoriji Prokuplja, Blaca i Kuršumlije prostire na površini od 62.475 hektara, od šumokradica je oduzeto 493 kubika ogrevnog drveta, od toga na teritoriji Prokuplja 256,71, Kuršumlije 165,34 i Blaca 71,36 kubnih metara drva.

U Šumskoj upravi “Toplica”, čije je sedište u Kuršumliji, kažu da se krade i u državnim i u privatnim >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << šumama, te da je u odnosu na prošlu godinu do sada oduzeta znatno veća količina drveta, a da je u tome umnogome pomogla i policija koja, prilikom kontrole saobraćaja, kontroliše i propratnu dokumentaciju za seču i promet.

Pojačali smo rad na terenu i, uz asistenciju policije, pokušavamo da suzbijemo bespravnu seču na što manju meru. Kada se uzme u obzir da je cena kubika od 4.500 do 5.000 dinara, može se lako utvrditi kolika je pričinjena šteta – kažu u Šumskoj upravi.

Saznajemo da u zvaničnim brojkama nije uzet u obzir potez duž administrativnog prelaza sa Kosovom i Metohijom u kuršumlijskoj opštini, gde nisu retki prelasci Albanaca iz podujevske opštine na deo teritorije koji kontroliše Srbija i gde su česti slučajevi bespravne seče šume.

Ranijih godina je bilo i ozbiljnih incidenata na tom prostoru, a u nekoliko navrata se i pucalo na srpske vojnike i policajce.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.