Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Dec.2018, 15:35 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Učenici Poljoprivredne škole u Prokuplju prave i prodaju peciva i kolače
Učenici pekarskog smera Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović – Selja" u Prokuplju pri školi su otvorili proizvodno prodajnu radionicu u kojoj prodaju peciva i kolače.
"Sve što naši đaci nauče u teorijskom delu u učionicama u pekarskoj radionici primenjuju u praksi", rekla je profesorka prehrambene grupe predmeta Tatjana Ranđelović.
Prema njenim rečima, prokupačke pekare ali i one iz susednih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mesta se "otimaju" za đake Poljoprivredne škole kako bi obavljali praksu kod njih.
"To je razumljivo jer na taj način dobiju jeftiniju radnu snagu, a i puno toga nauče od naše dece koja su zaista u svojoj profesiji vrsni stručnjaci", kazala je Ranđelović.
Ona podvlači da je pekarsko zanimanje danas, rečeno rečnikom mladih "in", jer pruža brzo i lako zapošljavanje i garantuje dobru zaradu.
U pekarskoj radionici Poljoprivredne škole proizvode sve vrste peciva, kolača, slavske kolače, a od nedavno eksperimentalno i burek koji je odmah našao mesto među proizvodima koji se prodaju u objektu u okviru škole.
"Naša mala pekara služi za usavršavanje stručnost i primenu znanja stečenog na časovima dok je zarada manje bitna pošto, s obzirom na nisku prodajnu cenu i male količine, pokriva samo troškove proizvodnje", istakla je profesorka.
Mladi prokupački pekari redovno učestvuju i pobeđuju na školskim takmičenjima širom Srbije.
Poljoprivredna škola u Prokuplju je ove godine u prvu godinu upisala 120 đaka na četiri smera - poljoprivredni, veterinarski tehničar, pekar i rukovalac poljoprivrednim mašinama.