UNS: Utvrditi odgovornost za pretnje novinarki Prokupačkih vesti

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Mar.2019, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Utvrditi odgovornost za pretnje novinarki Prokupačkih vesti

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas istragu povodom pretnji, vređanja i ometanja rada novinarke portala "Prokupačke vesti" Sonje Pešić na protestu "Jedan od pet miliona" u Prokuplju.

Kako se navodi u saopštenju, Pešić je UNS-u rekla da ju je osoba iz obezbeđenja protesta "vređala, psovala i odgurivala" dok je izveštavala.

"Rekao mi je da je zabranjeno slikanje i da napustim skup, a kada sam mu pokazala novinarsku legitimaciju dozvolio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mi je da ostanem. Sve vreme sam razmišljala da li će da me napadne, što se desilo kada je video da slikam protest", rekla je Pešić UNS-u i dodala da joj je ista osoba rekla da "prenese kolegi sa portala Prokupačke vesti da će da ga ubiti i uništiti".

Pešić je kazala i da je slučaj prijavila Policijskoj upravi u Prokuplju.

UNS je naveo da je Krivičnim zakonikom propisano da za pretnje i ugrožavanje sigurnosti osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora".

"Svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom", navodi se u saopštenju UNS-a.

Ranije danas je i Srpska napredna stranka osudila napad na novinarku Sonju Pešić tokom protesta "Jedan od pet miliona" i zatražila hitnu reakciju nadležnih.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.