U prokupačkom Muzeju izložba fosilnih ostataka paleontološkog nalazišta Prebreza

Izvor: JužneVesti.com, 05.Dec.2019, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prokupačkom Muzeju izložba fosilnih ostataka paleontološkog nalazišta Prebreza

Dobro očuvani fosilni ostaci, sisara stari od 14 do 16 miliona godina, kao i praistorijske životinje i biljke koje su otkrivene u paleontološkom lokalitetu Prebreza kod Blaca, samo se deo izložbe koja je otvorena u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju. Zainteresovani građani moći će da je pogledaju narednih desetak dana, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Direktor Muzeja Darko Žarić, kaže da se radi o prvoj ovakvoj izložbi u kojoj su izložena sva dosadašnja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << otkrića na ovom lokalitetu, koji važi za jednim od najstarijih nalazišta fosila u Evropi i svetu. Brojni pronađeni ostaci životinja, odavno ne žive na evropskom kontinetu.

Na tom području su otkriveni ostaci 12 vrsta krupnih sisara, a među njima je nekoliko vrsta prvi put nađeno u Evropi, dok ostaci poput miocenske hijene i gazele, do otkrića u Prebrezi nisu bile poznate nauci- rekao je Žarić.

On posebno izdvaja pronađeni ostatak skamenjene ptice koja leži, što kako on tvrdi ukazuje na činjenicu da su na tom području desila neka iznenadna i neočekivana elementarna nepogoda, ili prirodna katastrofa.

Inače, Prebreza je jedino paleontološko nalazište u Srbiji, zbog čega je pod zaštitom države, a brojni fosilni ostaci na ovom lokalitetu čuvaju se i u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.